web analytics

ALL ABOUT VINEGAR

Toen ik mijn haar nog waste met zelfgemaakte shampoobars, spoelde ik het altijd na met azijn. Azijn is een zure vloeistof die de haarschubben sluit en je haar een gezonde glans geeft. Je kan azijn ook op je huid gebruiken en zelfs bij het schoonmaken. Op die manier is azijn een echte natuurlijke multitasker.

all about vinegar

Azijn ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. In de keuken kan je azijn gebruiken in je eten, maar ook om schoon te maken. Azijn werkt namelijk als ontvetter en ontkalker. Ook bestrijdt het bacteriën en schimmels. Azijn helpt ook de zuurtegraad van je huid in balans te houden en kan je dus zeker op je huid gebruiken.

all about vinegar

(bron foto)

Maar hoe kan je azijn nu thuis gebruiken?

 • In bad: voeg een kop azijn toe aan je badwater, het verlicht jeuk en werkt verzachtend.
 • Als tonic: gebruik azijn als tonic op een wattenschijfje. Het brengt de pH van je huid in balans en schijnt uitzonderlijk goed te helpen tegen acne, littekens en zelfs tegen zonnebrand. Appelciderazijn is in dit geval een goede keuze.
 • Als spoeling: je kan azijn voor of na je shampoo gebruiken om restjes producten en kalk uit je haar te krijgen. Azijn zorgt er ook voor dat je haar een mooie glans krijgt. Spoel het wel goed uit, je wil niet naar een slaatje ruiken.
 • Tegen jeuk: wanneer je muggenbeten hebt, kan azijn verlichtend werken.
 • Als wasverzachter: een scheutje azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine houd je was lekker zacht.
 • (Tegen zweetvoeten: azijn in je schoenen zou helpen tegen zweetvoeten! Of dit werkt, weet ik niet zeker)

Voor mij is azijn echt een wondermiddel, maar hou er wel rekening mee dat je de juiste azijn gebruikt. Tafelazijn wordt gemaakt door de biologische oxidatie van alcohol. Voor schoonmaakazijn en andere technische toepassingen wordt azijnzuur gebruikt dat langs de chemische weg is gemaakt. Dit is dus ook niet geschikt voor menselijke consumptie en gebruik je beter niet op je huid.

Gebruik jij net als ik azijn als schoonheidsproduct of gebruik je het enkel voor voeding?

Gerelateerde Artikelen

benzoyl peroxide

ALL ABOUT BENZOYL PEROXIDE

all about vitamin C

ALL ABOUT VITAMIN C

11 reacties op “ALL ABOUT VINEGAR”

 1. Ik was m’n haat sinds kort met de shampoo bars van Chagrin Valley en gebruik dan inderdaad een azijn spoeling, werkt perfect! M’n haar glanst, is dikker en zacht (komt ook door de shampoo natuurlijk). Omdat ik seborroïsch eczeem heb op m’n hoofdhuid was ik m’n kussenslopen en handdoeken ook niet meer met reguliere wasmiddelen, maar de zeep van Dr. Bronner en als als wasverzachter gooi ik wat azijn in ’t bakje, werkt heel goed en is niks van te ruiken (hetzelfde geldt voor m’n haar). Ik koop bij de ekoplaza een grote fles Appel cider azijn, natuurtroebel en biologisch, zodat alle goede stofjes er nog inzitten en dat is helemaal niet duur!

  1. Ik gebruik het trouwens ook als toner; ik maak een mengsel met water dat ik als ijsblokjes invries – heerlijk na ’t douchen, je wrijft gewoon een ijsblokje over je huid. :)

 2. Ik heb het wel staan in m’n kastje, maar gebruik het enkel om 1x per jaar mijn waterkoker te ontkalken haha, ik vind het echt té hard stinken om te gebruiken voor andere doeleinden.. :/ Maar voor in de douche voor m’n haar kan het misschien wel nog iets worden!
  BySilke onlangs geplaatst..Hele vreemde zoekwoorden #2My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge