web analytics

ALL ABOUT TRICLOSAN

Van triclosan heb je misschien nog nooit gehoord, maar dit bewaarmiddel komt regelmatig voor in cosmetica. Daar hangen nogal wat gezondheids’gevaren’ aan. Vandaag een woordje uitleg!

all about triclosan

(bron foto)

Triclosan (of 5-chloor-2-(2,4-dichloorfenoxy) fenol) is een antibacteriële en schimmelwerende stof die erg krachtig is en vaak wordt gebruikt in antibacteriële zeep, deodorant en tandpasta als conserveermiddel en geurbestrijder. Triclosan wordt makkelijk opgenomen door het menselijk lichaam en verstoort het immuunsysteem waardoor een allergie zoals hooikoorts kan ontstaan (voornamelijk bij kinderen). Het remt ook de groei van micro-organismen af, waardoor het de natuurlijke microflora van de huid verstoort. Daarbovenop zou het ook kankerverwekkend zijn en men beweerd zelfs dat triclosan ervoor zou zorgen dat het lichaam immuun wordt voor antibiotica. 

all about triclosan

(bron foto)

Door de hormoon verstorende werking moet triclosan ook vermeden worden bij zwangere vrouwen. Het kan er namelijk voor zorgen dan er te weinig zuurstofrijk bloed tot bij de baby komt, wat dan weer tot hersenschade kan leiden. 

In de Europese Unie is de maximaal toegelaten concentratie van triclosan in cosmetische producten 0,3%. De FDA (Food and Drug Administration) heeft in 1997 onderzoek gedaan naar triclosan, waaruit ze besloten dat het geen extra voordelen heeft in een product. Ook verstoort Triclosan het leven in het water en is het slecht voor het milieu (hoewel het snel wordt afgebroken). Je kan triclosan dus beter vermijden. 

Producten waar Triclosan in te vinden is: Colgate Total tandpasta, enkele producten van Bath & Body Works, Unicura Ultra zeep, Paula’s Choice CLEAR Pore Normalizing Cleanser, enkele Clearasil producten, … .

(Bron, bronbron en Bron)

Gerelateerde Artikelen

fluoride tandpasta

ALL ABOUT FLUORIDE

All about arrowroot pijlwortelpoeder

ALL ABOUT ARROWROOT

7 reacties op “ALL ABOUT TRICLOSAN”

  1. Pingback: Reads - INSINS
  2. Interessant, zou kunnen verklaren waarom mijn moeder opeens last heeft van Colgate tandpasta! En zelf heb ik sinds een jaar of drie erg zware (kruis)allergieën, wie weet komt dit omdat ik de verkeerde producten heb gebruikt zeg.
    Dit soort artikels vind ik trouwens erg leuk, ik vind het niet altijd makkelijk om zelf zo’n dingen te weten te komen.

Geef een reactie

CommentLuv badge