web analytics

ALL ABOUT TALC

Talk is zo’n ingrediënt dat je vaak op de ingrediëntenlijst van poeders zoals oogschaduw, blush en foundation ziet staan. Je leest ook vaak dat mensen talk proberen te vermijden of geen producten kopen met talk in. Hoe dat komt, lees je after the jump.

/

all about talc

/

/

Talkpoeder (magnesium silicate) is een mineraal dat hoort tot de kleimineralen. Het is een erg zacht mineraal met hardheid 1. Talkpoeder wordt in cosmetica vaak gebruikt omdat het ervoor zorgt dat je huid er langer mat uitziet. Toch staat talk erom bekend dat het de poriën verstopt en de huid kan irriteren. Het is daarom niet erg geschikt voor mensen met acné-prone huid.

/

Verschillende (oude) onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen het gebruik van talk en kanker. Talk wordt dus ook wel carcinogeen genoemd. Dit zou kunnen komen doordat talk vaak besmet wordt met asbest. Uit onderzoek blijkt dat dit tegenwoordig niet het geval is. De gebruikte talk in cosmetica is volledig vrij van asbest.

/

/

Over het al dan niet vermijden van talc is veel te zeggen. Zelf vermijd ik het niet actief. Toch ben ik erg benieuwd naar meer onderzoek over de ‘kankerverwekkendheid’ van talk.

/

Toch op zoek naar een alternatief? Maïzena blijkt een goede vervanger voor talk! Dit kan je bijvoorbeeld tegen zweetvoeten, als deodorant of als droogshampoo gebruiken.

Meer lezen over talk? Deze onderzoeken/artikelen zijn erg interessant: één, twee, drie.

/

Gerelateerde Artikelen

all about soy wax

ALL ABOUT SOY WAX

all about wheat germ oil

ALL ABOUT WHEAT GERM OIL

19 reacties op “ALL ABOUT TALC”

 1. ik gebruik al jaren maizena :).
  Had ook al veel over de gezondheidsrisico’s gehoord en wilde het liever vermijden.
  Talk zit namelijk in “poederproducten”,poeder stuift altijd wel iets waardoor je het dus kunt inademen :S. Ik snuif liever maizena dan een of andere kankerverwekkende stof :P.

  Het werkt prima als poeder ,maar als je te veel gebruikt,heb je gelijk een witte waas.
  Ik gebruik het ook wel eens bij mn oogleden ,omdat die heel vettig zijn ,dat werkt ook wel prettig. En ik mix het altijd met cacao om het te gebruiken als droogshampoo .

 2. als talk irriterend kan zijn, waarom gebruiken we dan talkpoeder op babybilletjes? op de verpakking staat dat het juist helpt tegen irritaties. na het scheren gebruik ik ook vaak talkpoeder, helpt heel goed.

  1. Er is nog onvoldoende onderzoek naar gebeurd. Talk kan de poriën verstoppen en op die manier irriterend werken. Ook kan het vervuild zijn met andere stoffen die irriterend werken. Talc op zichzelf is erg zacht en wordt inderdaad gebruikt op baby’s. Maar er wordt zo veel op baby’s gebruikt waar ik persoonlijk niet helemaal achter sta. Er moet gewoon veel meer onderzocht worden ;)

  1. Dat is net het probleem, men schreef het kankerverwekkend zijn toe aan asbest, maar onderzoek naar het kankerverwekkend zijn van talk an sich is er niet! Dus daar kan ik geen uitspraak over doen

  1. Naar erg veel ingrediënten is erg weinig onderzoek gedaan. Ik geloof dus niet (meer) dat de ingrediënten die in cosmetica gebruikt worden vanzelfsprekend veilig zijn.

   1. Thanks! Dan weet ik in ieder geval dat dat niet schadelijk is of zo :)
    Ik heb het vandaag geprobeerd en mijn foundation ziet er nog prima uit. Wel klein beetje een witte waas, meer dan met een normale transparante poeder, maar als je niet te veel gebruikt zie je daar niks van. Ik hoef dus geen dure poeders meer te kopen!

Geef een reactie

CommentLuv badge