web analytics

ALL ABOUT SUNSCREEN INGREDIENTS

Aangezien we nu toch mogen beginnen hopen op wat warmer en zonniger weer, is het ook tijd om na te denken over zonnebescherming. In elke drogisterij, supermarkt en koopjeswinkel vind je wel een zonnbrandcrème. Zij het van een bekend merk of zelfs van een merk waar je nog nooit iets over gehoord hebt. Maar wat maakt dat die producten je huid beschermen tegen de zon?

In dit artikel bespreek ik enkele ingrediënten die van een ‘gewone crème’ een zonnecrème maken.

/

/

/

Er zijn verschillende ingrediënten die je huid beschermen tegen de zon. Sommige zijn natuurlijk, andere chemisch. Sommige hebben een hoge beschermingsfacor, andere een lage. Aangezien ik graag weet wat ik precies smeer, heb ik die ingrediënten opgezocht.

/

 • Titanium Dioxide:

Natuurlijk mineraal dat de huid beschermd tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Dit ingrediënt wordt gezien als één van de meest veilige ingrediënten, aangezien het de huid niet irriteert en geen schade aan de huidcellen kan veroorzaken.

 • Zinc Oxide:

Natuurlijk mineraal dat de huid beschermd tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Ook Zinc Oxide is volkomen veilig en werkt zelfs anti-irriterend.

 • Octyl Methoxycinnamate:

Beschermd de huid tegen UVB-stralen. Sommige studies tonen aan dat dit ingrediënt de huid penetreert en celmutaties kan bevorderen. Andere studies zeggen dan weer dan dit ingrediënt niet in de huid dringt.

 • Ensulizole:

Beschermd de huid tegen UVB-stralen en ook minimaal tegen UVA-stralen. Voor volledige bescherming moet dit ingrediënt dus gecombineerd worden met bijvoorbeeld Titanium Dioxide. Ensulizole is water oplosbaar, waardoor het niet zwaar aanvoelt op de huid.

 • Mexoryl SX:

Bescherming tegen UVA-stralen, gepattenteerd door L’Oréal. Deze beweren dat Mexoryl SX stabiler is dan Avobenzone, maar er zijn betere ingrediënten die je huid volledig beschermen (zoals Titanium Dioxide en Zinc Oxide).

 • Tinosorb M en S:

Beschermen de huid tegen UVA- en UVB-stralen. Deze ingrediënten zouden volledig veilig zijn en worden vooral in de EU gebruikt.

 • Avobenzone:

Beschermd de huid tegen UVA stralen. Kwam onder de aandacht door de vermeende hormoonontregelende eigenschappen van dit ingrediënt. Echt risico’s zijn echter niet wetenschappelijk onderzocht.

 • Menthyl Anthranilate:

Ook bekend als Meradimate. Beschermd je huid gedeeltelijk tegen UVA-stralen, onvoldoende voor een volledige bescherming. Deze stof komt ook voor in enkele etherische oliën.

/

/

 • Octyl Salicylate:

Beschermd de huid tegen UVB stralen, maar onvoldoende om als enige ingrediënt UV stralen tegen te houden.

 • Homosalate:

Biedt UVB bescherming en minimale UVA bescherming. Gebruikt met maximale concentratie van 15% en in combinatie met andere UV-blokkerende ingrediënten.

 • Menthyl Anthranilate:

Beschermd tegen UVA-stralen, maar biedt geen volledige bescherming. Dit ingrediënt wordt niet vaak gebruikt.

 • Oxybenzone:

Beschermd de huid tegen UVB stralen en gedeeltelijk tegen UVA-stralen. Over dit ingrediënt is veel controverse. Uit een studie (2008) bleek dat dit ingrediënt geen schadelijke gevolgen zou hebben. In grote concentraties zou Oxybenzone irriterend kunnen werken. In verzorgingsproducten is de dosis laag genoeg om niet te irriteren.

 • Octocrylene:

Beschermd de huid tegen UVB stralen. Uit verschillende studies blijkt dat deze stof in de huid kan dringen om vrije radicalen te vormen. Deze vrije radicalen zorgen voor huidveroudering.

 • Bumetrizole:

Beschermd tegen UVB stralen. Schadelijk voor het milieu.

 • Padimate O:

Beschermd de huid tegen UVB stralen. Wordt niet in de EU gebruikt. Vormt vrije radicalen (beschadiging van de huidcellen).

 • Para-Aminobenzoic Acid (PABA): 

Kan leiden tot allergische reacties, daardoor tegenwoordig minder gebruikt (enkel in USA tot 15%).

/

Een hele lijst! Zelf ben ik fan van Titanium Dioxide en Zinc Oxide (ik gebruik zonnecrème van Lavera), deze zijn helemaal natuurlijk en houden geen risico’s in. Wel geven deze je huid een witte waas. Meer weten over zonnecrème? Lees dit artikel eens.

Verder kan ik alleen maar zeggen dat het veel beter is om je in te smeren met een “schadelijke” zonnecrème dan om te verbranden. Smeer je dus altijd goed in!

/

 (bron)

Gerelateerde Artikelen

Cacao-pod-k4636-14

ALL ABOUT CACAO BUTTER

Monkee genes review fair fashion jeans

ALL ABOUT JEANS

all about shampoo bar syndet

ALL ABOUT SHAMPOO BARS

14 reacties op “ALL ABOUT SUNSCREEN INGREDIENTS”

 1. Heel handig artikel! Ik had zelf een hele fijne zonnebrand van Elizabeth Arden, alleen daar zat de stof Oxybenzone in en toen ben ik daarmee gestopt. Ik las heel veel negatieve dingen over dat stofje.
  Maar nu lees ik bij jou dat het toch niet schadelijk is, dus ik ga hem denk ik weer gebruiken :)
  Tara onlangs geplaatst..Winkelen bij: BershkaMy Profile

 2. Voila se, dit weten we ook weeral ;-) Gisteren zag ik nog op het nieuws dat we ons eigenlijk met dit ‘winter’zonnetje al moeten insmeren. Door de lange winter is ons velletje op z’n witst en is het dus zelfs al een beetje gevaarlijk om -zonder zonnecrème- nu in de vlakke zon te zitten
  Deborah onlangs geplaatst..Inspirerende quotesMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge