web analytics

ALL ABOUT SUNFLOWER OIL

Ik negeer Valentijn even en maak jullie blij met een informatief artikel over zonnebloemolie! Zonnebloemolie komt namelijk in heel veel verzorgingsproducten voor en heeft een aantal positieve eigenschappen voor je huid. Ik zet ze op een rijtje.

all about sunflower oil

(bron)

Wie al eens in Frankrijk op reis ging tijdens de zomer is vast door ellenlange zonnebloemvelden gereden. Ik herinner me nog hoe prachtig ik dat vond als kind op weg naar onze camping! Zonnebloemen groeien gemakkelijk en je kan ze ook in je eigen tuin planten. Ze zien er zo lekker fleurig uit! Uit de pitten wordt zonnebloemolie geperst.

all about sunflower oil

(bron)

Zonnebloemolie bevat veel verzadigde vetten en wordt vaak in de keuken gebruikt als ook om te frituren. Linolzuur (wat deze olie bevat) zou de cholesterol verlagen, wat het een gezonde keuze maakt. Ook in verschillende verzorgingsproducten vind je zonnebloemolie terug. De olie bevat veel vitamine E, een natuurlijke antioxidant die de huid herstelt en celregeneratie versnelt. Zoals elke olie werkt ook deze verzorgend en verzachtend voor de droge huid en helpt ze de huid vocht vast te houden. Daarnaast zou de olie irritatie verminderen en wondheling versnellen.

De ideale olie dus voor de droge en gevoelige huid! Wil je dit ingrediënt in je eigen verzorgingsproducten verwerken, zorg er dan voor dat je de koudgeperste variant koopt om van de voordelen te genieten. Je herkent zonnebloemolie als ‘Helianthus Annuus (Seed) Oil’ op de ingrediëntenlijst.

PS: doet de eerste foto jullie ook zo verlangen naar de zomer?

Gerelateerde Artikelen

9 reacties op “ALL ABOUT SUNFLOWER OIL”

 1. Leuk artikeltje! Zelf gebruik ik het vooral om te koken, maar ik heb het (vooral in noodgevallen haha) ook wel gebruikt om make-up mee weg te halen. Werkt prima en je houdt een lekker zacht huidje over.
  Mo onlangs geplaatst..3x Lush zeepMy Profile

 2. Hey,
  leuke artikel. En een prachtige foto, die me doet verlangen naar de zomer :)
  Ik denk dat er een foutje staat: zonnebloemolie bevat namelijk veel onverzadigde vetten (ongeveer 63%) en die verlagen de cholesterol. Verzadigde vetten hebben het omgekeerde effect.

  1. Nee, onverzadigde vetten zijn de ‘slechte’ vetten omdat ze een ‘open’ keten hebben zeg maar, waardoor ze zich binden aan een ander element en moeilijker vernietigd worden in het lichaam. Het is even geleden dat ik het heb geresearcht dus de exacte termen ontglippen me even, maar de verzadigde vetten hebben ‘gesloten’ koolstofatomen waardoor er zich niks anders aan kan binden en ze dus makkelijker verteerd en verwerkt worden in het lichaam.

   1. Hey, Anaïs.
    Bedankt voor je antwoord, maar ik wilde nog even een paar zaken verduidelijken :)
    Vetten bestaan uit triglyceriden en deze bestaan altijd uit open koolstofketens.
    Onverzadigde vetzuren hebben minstens 1 dubbele binding tussen 2 koolstofatomen in hun keten (dit wordt vaak een onverzadigdheid genoemd). Mono-onverzadigde vetzuren bevatten 1 dubbele binding, poly-onverzadigde vetzuren bevatten er meer dan 1. Linolzuur is een tweevoudig onverzadigd omega-6 vetzuur en zonnebloemolie bestaat meer dan 60% uit linolzuur, dus bestaat deze olie grotendeels uit onderzadigd vet.
    Verzadigde vetten hebben geen dubbele bindingen en kunnen in grote hoeveelheden gevonden worden in dierljike vetten of tropische olien zoals kokosolie, palmolie enz.
    Een makkelijke manier om te onthouden of een olie veel of weinig onverzadigd heeft is dit: Hoe minder dubbele bindingen (onderzadigdheden), hoe vaster de stof is op kamertemperatuur. Boter is relatief hard op kamertemperatuur en zonnebloemolie is vloeibaar, dus boter bevat minder onverzadigd vet dan zonnebloemolie.
    Het eten van veel verzadigd vet zorgt vaak tot een verhoging van LDL-cholesterol, terwijl het eten van onverzadigde vetten (zoals omega-3) zorgt voor een daling van LDL-cholesterol in het bloed.
    Dit filmpje heeft me geholpen om dit alles te onthouden. Zeker de moeite waard om te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=mvvx2yQRbzQ

    Fijne zondag!

Geef een reactie

CommentLuv badge