web analytics

ALL ABOUT SOY WAX

Soyawas is een ingrediënt dat je steeds vaker ziet voorbijkomen. Niet enkel in cosmetica, maar ook in kaarsen of wax melts. Soyawas is namelijk een natuurlijk alternatief voor paraffine. Vandaag vertel ik jullie wat meer over dit ingrediënt.

all about soy wax

(bron foto)

Wereldwijd is sojaolie de meest geconsumeerde plantaardige olie. Dat is niet gek, want deze olie is erg goedkoop. Een groot procent van alle geproduceerde soja wordt gebruikt als veevoeder. Soja (het is trouwens een peulvrucht) is rijk aan eiwitten en bevat stofjes die het cholesterol kunnen verlagen, daardoor is het een geliefd ingrediënt in voeding.

De andere kant van het verhaal is dan weer dat grote delen land worden gebruikt voor de productie van sojabonen, wat slecht is voor de natuurlijke begroeiing (en ontbossing), onteigening van landbouwgrond en zo voort. Een groot deel van de soja is genetisch gemodificeerd, maar hoe dat allemaal precies zit, weet ik zelf ook niet.

all about soy wax

In cosmetica wordt sojaolie of -was vaak gebruikt voor zijn hydraterende eigenschappen. Je herkent het ingrediënt als Glycine Soja op de ingrediëntenlijst.

Het voordeel van sojawas boven paraffine in kaarsen is dat het nauwelijks roetvorming geeft en dus mooier brandt. Ook zouden kaarsen met sojawas minder schadelijke stoffen afgeven aan de lucht en zijn ze dus beter voor je eigen gezondheid en het milieu. Daarnaast brandt soja trager, waardoor je langer genot hebt van je kaars.

Over het eten van soja ben ik nog niet helemaal zeker: is het nu net goed of slecht voor ons lichaam en onze planeet? Maar over sojawas in kaarsen, melts en lichaamsproducten ben ik wel heel erg tevreden. Ik koop geen geurkaarsen met paraffine meer (oké, behalve wanneer ik weer eens verleid wordt bij Ikea) en maak al mijn geurkaarsen en melts lekker zelf!

Gerelateerde Artikelen

all about glycerin_2

ALL ABOUT GLYCERIN

all about mica

ALL ABOUT MICA

4 reacties op “ALL ABOUT SOY WAX”

  1. Het is een hele lastige kwestie wat soja betreft. Wel is het zo dat wanneer soja groeit op landbouwgrond het acht jaar duurt voordat je er wat anders op kan telen. Het is dus wel echt een rover van grondstoffen. Maar ja vlees eten kost ook heel veel energie en grond. Dus tja het blijft lastig… ik vind het wel een leuk idee om zelf kaarsen te maken!
    Liefs, Eva
    Eva onlangs geplaatst..Mijn favoriete paletten (dierproefvrij)My Profile

  2. Ik denk niet dat het per se slecht is voor onze planeet. Het is wel problematisch dat er zo veel dieren zijn die het eten, dieren die alleen worden gekweekt om op te eten. Maar als je het zou vervangen door een ander gewas voor veevoeder, blijft het problematisch, denk ik, want er is nog steeds al die grond nodig om al dat veevoeder te telen. Ik eet het wel, rechtstreeks, waardoor er véél minder nodig is. En ik gebruik het ook voor melts en kaarsen! :)
    Kelly onlangs geplaatst..Lezersvraag: welke verzorgingsproducten gebruik jij? (videooke!)My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge