web analytics

ALL ABOUT SODIUM COCO SULFATE

Weet jij wat SLS en SLES zijn? Daar heb je vast wel eens van gehoord, want de twee ingrediënten worden tegenwoordig door veel mensen als slecht bestempeld. Een sulfaat dat als alternatief naar voren komt, is Sodium Coco-Sulfate, tijd om dat ook eens onder de loep te nemen!

sodium coco sulfate

(bron)

Sulfaten zijn ingrediënten die een reinigende werking hebben. In shampoos en douchegels vind je ze zo goed als altijd terug en ze zorgen vaak voor veel schuim en ontvetting. Sulfaten kunnen zowel wateroplosbare als vetopblosbare vuildeeltjes verwijderen, waardoor ze vrij krachtig kunnen zijn.

Sodium Coco-Sulfate is net als SLS afkomstig uit kokosnoten, maar wordt op een andere manier gemaakt. Om SLS te verkrijgen, laat men een vetzuur van kokosolie reageren met lauryl alcohol en nog een aantal andere ingrediënten. Als bijproduct ontstaan er dan de giftige (en potentieel kankerverwekkende?) stoffen ethylene oxide en 1, 4-dioxane. Sodium Coco sulfaat ontstaat ook uit een reactie van vetzuren uit kokosolie, maar dan met zwavel en daarna met zout. Het is dus een geheel ander product.

(bron)

Door deze verschillende reacties, verschilt het eindproduct in agressiviteit. Sodium Coco Sulfaat is een stuk milder en wordt beter verdragen dan Sodium Lauryl Sulfaat, dat vrij agressief is. Toch is het gelijkaardig aan SLS door de manier waarop het gemaakt wordt en verwijten sommige sites fabrikanten er van aan Greenwashing te doen door Sodium Coco Sulfaat te gebruiken.

Sodium Coco Sulfate vind je onder andere in de shampoos van Yes To en Lush.

Wat denk jij? Een geheel ander ingrediënt of toch grotendeels Greenwashing?

Gerelateerde Artikelen

olive-oil

OLIVE OIL, A MIRACLE WORKER?

628x471

ALL ABOUT SHEA BUTTER

DEA MEA cosmetics

ALL ABOUT DEA

10 reacties op “ALL ABOUT SODIUM COCO SULFATE”

 1. Tja, bomen / bos. Een andere is bijvoorbeeld SCI. Die wordt in de meeste communicatie gezien als een van de zachtste surfactanten maar ook dat blijkt weer niet volledig zwart wit. Uiteindelijk schijn SCG (Sodium cocoyl glutamate) de meest veilige te zijn maar die is dan ook een veelvoud duurder dan bijvoorbeeld SCI.
  ik weet in ieder dat van de shampoos die wij verkopen degene waar SCS in zit blijkbaar het meeste irriteert op de huid. Of in ieder geval de huid ook uitdroogt. Heb hier al de meeste ‘klachten’ over gehad van klanten. Bij de SCI varianten een hel stuk minder. SCS probeer ik om deze reden dan ook te vermijden. En binnenkort krijgen we het eerste merk dat ik tot nu heb gesproken die SCG gebruikt als surfactant.
  Hier een heel interessant artikel over SCI (als je chrome gebruikt met google translate plugin kun je de hele pagina automatisch laten vertalen) Kijk vooral ook de reactie van ‘Janet’ erna want die laat weer zien hoeveel maren er altijd wel niet aan een verhaal zitten.

 2. enig idee waar je sodium coco sulfaat in Nederland kunt kopen? Online uit het buitenland gaat het qua verzendkosten heel erg duur worden.

  1. Heel mooi stuk… ik ga deze link even plaatsen om hopelijk meer bewustwording te creëren in mijn omgeving en mijn klanten. Het is zo frustrerend om al die verkapte marketingteksten te lezen… of om te zien dat er ‘happy’ shampoobars uit china hier verkocht worden als zijnde natuurlijk… van 100% natuurlijke oorsprong wordt er dan gezegd…ja, alles is van natuurlijke oorsprong maar wanneer er sulfaten van gemaakt worden kun je niet echt meer van natuurlijk spreken. Het is helaas altijd een geld kwestie…

 3. Van mij mogen ze dat er wel uit laten! Als je voor groen gaat doe het dan ook gelijk goed.
  In sommige producten van De Tuinen (in NL) zit het ook in hun eigen merk. Terwijl ik m’n shampoo van dr. Organic bestudeerde tijdens het douchen zat daar ook het een en ander in waar ik m’n vraagtekens bij had.
  Maar de zoektocht naar groene producten gaat gewoon verder :)
  Jessica onlangs geplaatst..Day Zero Project – Doel 86 Een deken haken d.m.v. Granny squares #1My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge