web analytics

ALL ABOUT SL(E)S

SLS en SLES zijn schuimmiddelen die er voor zorgen dat je shampoo of douchegel schuimt en die tegelijk het vet verwijderen. Ze strippen je huid en haar dus van alle (natuurlijke) oliën. 
 
SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate, of natriumdodecylsulfaat in het nederlands. Daarnaast heb je ook nog SLES, dat staat voor Sodium Laureth Sulfate of natriumlaurylethersulfaat. 
 
Wikipedia vertelt ons het volgende:
 
“Natriumdodecylsulfaat is een sterk reinigende stof, zelfs in een sterke verdunning. Het vormt door de oppervlakte-actieve werking een stevig schuim. Oplossingen van natriumdodecylsulfaat zijn door toevoeging van enkele procenten keukenzout eenvoudig te verdikken.
Natriumdodecylsulfaat wordt in Europa weinig in zuivere vorm gebruikt, het is voornamelijk een grondstof voor natriumlaurylethersulfaat. In zuivere vorm vindt het wel toepassing als reiniger en schuimvormer in tandpasta en sommige andere cosmetica en reinigingsmiddelen. In andere delen van de wereld (onder andere de VS) wordt het ook veel gebruikt in shampoo, douchegel en dergelijke producten. De INCI naam is Sodium Lauryl Sulfate.”
 
 
“Natriumlaurylethersulfaat is een veel gebruikte oppervlakte-actieve stof. In cosmetica als shampoo, badschuim en douchegel, waar een reinigende of schuimvormende werking de basisfunctie van het product is, is NLES de meest gebruikte oppervlakte-actieve stof. De INCI-aanduiding is Sodium Laureth Sulfate. NLES is zo populair omdat het een sterke reinigende werking heeft en vrij goedkoop is. Vergeleken met het in de Verenigde Staten veel in cosmetica gebruikte natriumdodecylsulfaat (bekend als SDS of SLS) is het veel milder. Verder kan een oplossing van NLES worden ingedikt door wat keukenzout toe te voegen. Keukenzout is veel goedkoper dan de andere middelen voor het verhogen van deviscositeit. Natriumlaurylethersulfaat (ook wel NLES of naar het Engelse sodium laureth sulfate SLES genoemd) wordt toegepast als reinigingsmiddel en schuimvormer in diverse reinigende producten. Het wordt gemaakt door natriumdodecylsulfaat te ethoxyleren. NLES wordt ook gebruikt in glasreinigers, vloeibaar afwasmiddel en allesreinigers, meestal aangevuld met sterkere maar minder huidvriendelijke reinigende stoffen.”
 
SLS is dus agressiever dan SLES, en in het algemeen beter te vermijden. De concentraties van deze stoffen worden in Europa als veilig beschouwd. Maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat SLS en SLES bij veel mensen oog- en huidirritatie kan veroorzaken. Ook kunnen tandpasta’s met Sodium Lauryl Sulfate aften veroorzaken. Sommige producten met SLS of SLES bevatten dioxaan, wat vermeend kankerverwekkend is.
 
Maar shampoo en douchegel zijn rinse-off producten, wat wil zeggen dat ze maar kort op de huid zijn en dan afgespoeld worden. De concentratie in Europa mag nooit hoger dan 2% zijn. Maar zelfs in lagere concentraties kan het irriterend zijn. Daardoor is het beter om producten met SLS of SLES in het algemeen te vermijden. 
 
Meer informatie vind je op deze site: CosmopinieSLS and SLES are foaming agents that ensure that your shampoo or shower gel produces great lather while at the same time removing dirt from your skin and hair. They’re not only removing dirt, they also strip your hair and skin from all (natural) oils.SLS stands for Sodium Lauryl Sulfate. In addition, you also have SLES, which stands for Sodium Laureth Sulfate.
SLS is more aggressive than SLES, and is, in general, better to be avoided. The concentrations of these substances are considered safe in Europe. But several studies have shown that SLS and SLES can cause eye and skin irritation. Toothpaste with Sodium Lauryl Sulfate can even cause ulcers. Some products contain dioxane, which is supposedly carcinogenic.But shampoos and shower gels are rinse-off products, which means that they’re only briefly on the skin and then rinsed off. The concentration in Europe must never exceed 2%. But even at lower concentrations they may be irritating. In general, it is better to avoid products with SLS or SLES.

Gerelateerde Artikelen

all about lanolin

ALL ABOUT LANOLIN

all about vitamin C

ALL ABOUT VITAMIN C

Geef een reactie

CommentLuv badge