web analytics

ALL ABOUT RAW HONEY

Niet alleen Burt’s Bees is overtuigd van de helende werking van honing, steeds meer merken gebruiken honing in hun producten. Is honing niet gewoon lekker om te eten? Wat doet het precies voor je huid? Vandaag wat meer informatie over honing, de werking voor je huid en welke honing je best gebruikt!

raw honey skin honing huid

(bron)

De honing die je in de meeste winkels kunt kopen, is op een bepaalde manier verwerkt zodat hij nog langer houdbaar blijft en meer vloeibaar en doorzichtig wordt. Ook wordt deze honing meestal gepasteuriseerd waardoor hij er nog gladder en meer doorzichtig uitziet. Rauwe honing is niet verhit waardoor de goede eigenschappen en enzymen bewaard blijven.

Wikipedia vertelt dit over de samenstelling van honing: “Gemiddeld bevat honing 38% vruchtensuiker, 31% druivensuiker, 10% andere suikers en 17% vocht. Hiernaast bevat honing nog 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals bijvoorbeeldenzymenvitaminenzurenhormonenbacterieremmerswaterstofperoxidestuifmeelkorrels en mineralen zoals bijvoorbeeld fosformangaanijzer en koper.

Wanneer honing boven de temperatuur van 40/45 graden wordt verwarmd, dan worden de waardevolle enzymen vernietigd door de warmte. Toch gebeurd dit vaak om de honing vloeibaarder te maken waardoor ze gemakkelijk is om te verpakken. Rauwe honing herken je dus meestal (er zijn uiteraard uitzonderingen) aan de dikke, gekristalliseerde textuur.

(bron)

Voor je huid werkt honing wondhelend, antibacterieel, schimmelwerend en verzachtend. Honing bevat ook gluconzuur dat zorgt voor een stralende huid en antioxidanten die huidveroudering tegen gaan. Daarom is honing echt geschikt voor elk huidtype.

Er is wel een grote ‘maar’ bij het gebruik van honing in andere huidverzorgingsproducten: om bijvoorbeeld een crème te maken met honing in, zal het product verwarmd worden waardoor de werkzame enzymen dus vernietigd worden. Ook is de honing in zo’n producten te veel verdunt waardoor je sowieso niet ten volle kan genieten van de werkzaamheid van het ingrediënt. Als je echt voordeel wil halen uit het gebruik van honing, gebruik je het beter puur op je huid.

Je kan honing gewoon direct op je huid, wondjes of onzuiverheden aanbrengen als maskertje (eventueel gemengd met haver of yoghurt (niet meer dan 50% andere ingrediënten!)), maar je kan er ook je gezicht mee wassen. Dan doe je een grote noot honing op je natten handen, waarmee je over je gezicht gaat. Even in masseren en afspoelen met water.

Wanneer je last hebt van hooikoorts, kan het een goed idee zijn om bij je lokale imker rauwe honing te kopen en elke dag een lepel te eten. De pollen uit jouw streek zitten in de honing waardoor je er een natuurlijke resistentie tegen opbouwt.

Zoals je ziet is rauwe honing een fantastisch ingrediënt, om te eten maar ook als huidverzorging, maar gebruik je het best puur. In huidverzorging komt de heilzame werking niet altijd ten volle tot uiting.

Gerelateerde Artikelen

all about prickly pear oil

ALL ABOUT PRICKLY PEAR OIL

Cacao-pod-k4636-14

ALL ABOUT CACAO BUTTER

macadamia nuts

ALL ABOUT MACADAMIA OIL

8 reacties op “ALL ABOUT RAW HONEY”

  1. Volgens een imker die ik ken, is rauwe honing eerder een marketingtruc…
    Ik dacht, ik vraag het hem eens en onder de imkers is dit zelfs niet echt een gebruikte term.
    Ik deel het hier gewoon even mee ter info, is misschien wel interessant om te weten :)

  2. Ik gebruik al een tijdje honing als face wash, maar ik vroeg me af of jij weet waar je rauwe honing kan kopen? Hoe weet je dat het rauw is? De honing die ik nu gebruik is biologisch, maar hij is helder dus waarschijnlijk niet rauw. Graag tips! Alvast merci :)

    1. Om er helemaal zeker van te zijn, koop je de honing best gewoon rechtstreeks bij de imker :) Veel producten in de supermarkt zijn toch op de een of andere manier bewerkt

Geef een reactie

CommentLuv badge