web analytics

ALL ABOUT RAPESEED OIL

Koolzaadolie is een multifunctionele, natuurlijke olie die vaak gebruikt wordt in cosmetica. In dit artikel vertel ik wat meer over de herkomst, waarvoor je koolzaadolie kunt gebruiken en wat het doet voor je huid.

/

all about rapeseed oil

/

/

Koolzaadolie wordt geperst uit de zaden van koolzaad (Brassica napus). Koolzaad groeit over de hele wereld, maar de grootste producenten zijn India, China en Canada.

Koolzaadolie wordt vaak gebruikt in voeding vanwege de hoge omega 3 vetzuren. Deze olie bevat nauwelijks verzadigde vetten.  Koolzaadolie zou het risico op hart-en vaatziekten aanzienlijk verminderen (cholesterol verlagend) en wordt beschouwd als een gezonde olie. Koolzaadolie kan goed tegen hitte en is daardoor ook erg geschikt om mee te bakken (ipv olijfolie of boter) en te frituren (ipv frituurvet).

Ook in de productie van biodiesel krijgt koolzaadolie veel aandacht. Bij de verbranding van koolzaad-biodiesel komt 88% minder CO2 vrij dan bij de verbranding van diesel. Enige nadeel is dat de olie bij een temperatuur van minder dan 3 graden gaat stollen.

Interessant weetje (via Wikipedia):

‘Canola’ is een genetisch gemodificeerde variant van koolzaad. Deze vorm mag in Europa niet verbouwd worden maar de olie wordt wel uit Noord-Amerika ingevoerd. (Canola = CANadian Oil Low Acid.) In de Verenigde Staten wordt alle koolzaadolie (Engels: “Rapeseed Oil”) om marketingredenen onder de naam Canola-olie op de markt gebracht, ook als het niet van de Canola-variant is geproduceerd. Dit in verband met de negatieve betekenis van het woord “rape”(Nederlands: verkrachting).

/

all about rapeseed oil

 /

Ook voor je huid is koolzaadolie een weldaad. Zo zou de olie het vochtbindend vermogen van de huid (whut?) verbeteren. De olie werkt kalmerend en is op die manier erg geschikt voor de droge en rijpere huid. Koolzaadolie trekt niet volledig in de huid, maar vormt een dun laagje dat de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf. De olie bevat veel natuurlijke vitamine E, vitamine C en A en caroteenzuur.

/

Koolzaadolie (of een afgeleide daarvan) vond ik onder andere in de volgende gereviewde producten:

  • L’Occitane Ultra Rich Hand Cream 20% Shea Butter
  • Kiehl’s Strenghtening and hydration hair oil-in-cream
  • Lavera 2-in-1 Cleansing Milk
  • Lavera Natural Liquid Foundation

/

13 reacties op “ALL ABOUT RAPESEED OIL”

Geef een reactie

CommentLuv badge