web analytics

ALL ABOUT PROPYLENE GLYCOL

Heb jij al eens gehoord van Propyleenglycol of Propylene Glycol? Waarschijnlijk niet, want dat had ik ook niet tot ik nog eens de ingrediënten van mijn Aromaco deodorant grondig bekeek. Daar zit namelijk het synthetische Propylene Glycol in. Ik ging op onderzoek uit.

propylene glycol

Propyleenglycol wordt uit aardolie gewonnen, maar kan ook kan ook bereid worden door omzetting van glycerine met behulp van waterstofgas. Het is een geur- en smaakloze stof die zowel in de voedings- en cosmetische als farmaceutische industrie gebruikt wordt als oplosmiddel, bevochtiger en stabiliseermiddel. Propyleenglycol zit zelfs in de filter van tabaksproducten. Het wordt daar gebruikt als bevochtigingsmiddel zodat de tabak niet uitdroogt. Per sigaret zit er zo’n 2,4% van het totale gewicht aan Propyleen Glycol in! Maar wat doet het in onze producten en vooral: wat doet het met ons lichaam?

Propyleenglycol is een glycol, met andere woorden een component met twee alcoholgroepen. De alcoholgroepen kunnen een verbinding aangaan met watermoleculen. Op die manier trekt Propyleenglycol vocht aan en houdt het ook vast. Dat is een fijne eigenschap voor gebruik in cosmetische producten. Op die manier wordt je huid namelijk gehydrateerd. Propyleenglycol wordt in crèmes en lotions ook gebruikt als oplosmiddel. Aangezien Propyleenglycol een erg kleine molecuul is, kan het gemakkelijker de huid binnen dringen.

Propyleen Glycol kan de luchtwegen en ogen irriteren. Dat is een vervelende eigenschap voor een ingrediënt dat in sigaretten, maar ook in rookmachines (zoals in een discotheek) gebruikt wordt! In erg grote hoeveelheden is het ook giftig voor de mens, maar daarvoor moet je echt immens veel van dit ingrediënt binnen krijgen. Bij een gevoelige huid kan je Propyleenglycol ook een irritatie opwekken.

Propyleenglycol zit onder andere in voedingssuplementen, antivries, dierenvoeding, …. Op zichzelf is het niet giftig of gevaarlijk in de producten die je consumeert. Enkel wanneer Propyleenglycol samen in een verzorgingsproduct zit met andere irriterende ingrediënten, kan het er voor zorgen dat deze ingrediënten dieper in de huid worden opgenomen. Dit kan leiden toch irritaties, jeuk en roodheid en allergische reacties.

Persoonlijk ga ik mijn blokje Aromaco niet weggooien. Ik ben er van overtuigd dat dit ingrediënt geen schadelijke invloed heeft op mijn gezondheid. Toch een beetje sceptisch? Butylene Glycol en Glycerine zijn erg gelijkaardige producten die geen irritaties opwekken. Betere ingrediënten met dezelfde werkzaamheid dus!

(Bron 1, 2, 3, 4)

Gerelateerde Artikelen

beauty food pineapple ananas skin all about

BEAUTYFOOD: PINEAPPLE

19 reacties op “ALL ABOUT PROPYLENE GLYCOL”

  1. Ik las dit nu pas, zelf ben ik heel allergisch aan dit bewaarmiddel! Verleden week plots op verschillende plaatsen van mijn lichaam uitslag en jeuk…ben echt bang omdat ik niet weet van wat ik het heb gekregen? Iets dat in voeding zit of weet ik veel. Ik gebruik meestal natuurlijke producten wat betreft cosmetica ! Dankjewel voor dit te laten weten.

  2. Sinds ik mijn zus wat help in haar schoonheidssalon ben ik sinds een goed jaar ook heel erg met ‘de huid’ bezig. Ik probeer nu om samen met haar natuurlijke productjes te ontwikkelen die ze dan in haar salon kan gebruiken. Daarvoor heb ik mij ook verdiept in alle synthetische en natuurlijke ingrediënten die in cosmetica te vinden zijn. Sommige ingrediënten krijgen echt een onuitspreekbare naam toegewezen waardoor vaak gedacht wordt dat ze slecht voor je huid zijn, maar dit is niet altijd het geval. Ik vind het leuk dat je deze ingrediënten onder de loep neemt. Ik heb er zelf ook al wat stukjes over geschreven maar deze moeten nog verschijnen op mijn blog omdat ik eerst genoeg research wil gedaan hebben voor ik het de wereld in stuur (aangezien ik mij hier nog niet zolang in verdiep ;) )
    Ik vind je blog echt super interessant en volg je ook, benieuwd wat er nog gaat komen!

    1. Ik denk dat die techniekers soms zelf niet weten wat ze gebruiken ;) Ik heb ook altijd last van tranende ogen en een prikkende keel als ze die rookmachines aanzetten! Wikipedia zegt dit: “Rook is een product van verbranding en wordt niet door een rookmachine gemaakt. De stoom ontstaat bij het verdampen van verdund propyleenglycol of het vervluchtigen van droogijs (vast CO2). Deze stoffen zijn niet schadelijk.”
      Tja …

Geef een reactie

CommentLuv badge