web analytics

ALL ABOUT PALM OIL

Over palmolie valt het een en ander te zeggen. Voornamelijk over hoe deze olie gewonnen wordt, is al veel geschreven en gediscussieerd. In dit artikel lees je wat palmolie is, hoe het wordt gewonnen en wat daar nu precies het probleem mee is.

Palmolie is een olie die vast is bij kamertemperatuur en een smeltpunt heeft van rond de 35°C. Deze olie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm, bijvoorbeeld de coyolpalm. Deze palmen vind je vooral in Indonesië en Malesië. Palmolie wordt voor van alles gebruikt, zo vind je het terug in frituurolie, zeep, chips, saus en zelfs brandstof. Palmolie bevat een hoog percentage verzadigde vetten, wat tegenwoordig soms als ongezond wordt gezien. Palmolie bevat geen cholesterol, maar wel anti-oxidanten. Palmolie verzeept erg goed en wordt vaak in zeep gebruikt om een mooi, hard blok te creëren./

De productie van palmolie gaat vaak ten koste van het oerwoud. Daarom is er veel kritiek op het gebruik van palmolie. Grote delen oerwoud worden gekapt zodat plantages van palmbomen aangelegd kunnen worden. Daardoor worden de dieren (vooral orang-oetangs) die in dat oerwoud leefden, verjaagd en gaan grote delen natuur verloren. In 2005 werd werk gemaakt van duurzame palmolie met de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Deze organisatie geeft een certificaat aan palmolie die aan enkele voorwaarden met betrekking tot milieu, transparantie en sociale wetten voldoet.

Toch zijn er ook voordelen aan de grote productie van palmolie: de tewerkstelling stijgt, de grond blijft begroeid met bomen (wat woestijnvorming tegengaat) en palmolie kan gebruikt worden voor de productie van biodiesel. Het is dus duidelijk dat het een voordeel zou zijn om sterk in te zetten op duurzame palmolieproductie.

Zoals bij veel zaken het geval is, zijn er zowel voor- als nadelen aan de productie van palmolie. Wie graag meer wil lezen over de impact van deze industrie, kan dit artikel eens bekijken./

Heb jij een uitgesproken mening over palmolie?

(PS: dit artikel verscheen in 2013 reeds op Zolea, maar ik vind het belangrijk om blijvend aandacht te vragen voor dit soort zaken, vandaar dat ik het nog eens van onder het stof wou halen.)

Gerelateerde Artikelen

4472660198_093a30517c_z

ALL ABOUT HENNA

20120626_9846

ALL ABOUT EPSOM SALT

8 reacties op “ALL ABOUT PALM OIL”

 1. De nr.2 reden (na suiker) waarom ik het zo verfoei dat Nutella zo lekker is :)
  Maar van merk Delhaize heb je gelukkig wel chocopasta zonder palmolie, want verzadigde vetten, daar wil ik er toch liever niet teveel van IN mijn lijf.
  Voor gebruik in cosmetica… ik hoop vooral dat dit sustainability label écht is, en geen greenwashing!
  Kim (Groene Pumps) onlangs geplaatst..Wat komt er uit jouw stopcontact?My Profile

 2. Ik had hier laatst een discussie met iemand over die vond dat palmolie niet vegan zou zijn. Het product is in principe natuurlijk vegan, alleen wanneer het gaat om reguliere palm olie verdrijf je indirect wel de orang-oetangs uit hun leefomgeving. Sindsdien let ik erop dat het om verantwoorde palmolie gaat, wanneer ik een product met palmolie koop. Ik koop het trouwens niet vaak, maar het zit wel eens in natuurlijke cosmetica zoals veel van de Green People producten :)
  Sophie onlangs geplaatst..Review: Esse Cocoa ExfoliatorMy Profile

 3. Ik legde eens het probleem uit aan mijn schoonvader, de ingenieur. “Olijfolie wordt toch ook verbouwd waar vroeger natuur was?” Nja, daar stond ik, hij had inderdaad wel een punt. Het grote probleem is de hoge consumptie, denk ik. Daardoor ‘moet’ er inderdaad plaats gemaakt worden. En die hoge consumptie is dan weer het gevolg van overbevolking. Geen simpele kwestie, vind ik. Hoe dan ook: ik probeer erop te letten het niet té veel te consumeren, maar ik vermijd het niet 100%.

Geef een reactie

CommentLuv badge