web analytics

ALL ABOUT OLIVE SOAP

Olijfzeep is een natuurlijke zeep die minder hard voor de huid zou zijn. Deze zeep is dus goed geschikt voor de gevoelige huid of voor mensen met eczeem. Olijfzeep kan tot 100% olijfolie zijn. Dat wil zeggen dat olijfolie de enige olie is die gebruikt werd in het zeepproces. 
Varianten van olijfzeep zijn castille en bastille zeep. 
 
 
Castile zeep bestaat traditioneel uit 100% olijfolie en bastille zeep bestaat uit olijfolie en een andere plantaardige olie, deze zeep geeft vaak meer schuim. 100% olijfolie zeep geeft niet veel schuim af. Veel mensen beschrijven deze zeep eerder als slijmerig. Verder spreekt men ook over Aleppo zeep, dit is een combinatie van olijfolie en laurierolie.
 
Olijfzeep is een van de oudste zepen, ze zou al sinds de 6de eeuw gemaakt worden door een combinatie van assen met olijfolie. De legende zegt dat zeep zijn naam ontleent aan de heuvel Sapo in Rome, maar tegenwoordig weet niemand waar die heuvel zich zou bevinden. De eerste echte bewijzen voor het ontstaan van zeep dateren pas uit 2200 voor Christus. Er is namelijk een Mesopotamische kleitablet gevonden met een zeepformule. De formule beschrijft een mengsel door 1 deel casia olie en vijf en 5 1/2 deel potas en water. 
 
Zelf aan de slag? Hieronder vind je een recept voor 100% olijfolie zeep. Neem zeker alle veiligheidsmaatregelen in acht wanneer je aan de slag gaat met loog. 
 
Voor +- 500 gram zeep:
 
500 gram olijfolie
190 gram water
64 gram NaOH
 
Volg het normale zeepproces. Olijfolie zeep kan meer tijd in beslag nemen alvorens het ‘trace’ bereikt.
 
Voor meer informatie over olijfolie, zie hier

Gerelateerde Artikelen

all about triclosan

ALL ABOUT TRICLOSAN

all about citric acid

ALL ABOUT CITRIC ACID

Geef een reactie

CommentLuv badge