web analytics

ALL ABOUT MICA

Wie af en toe mijn DIY’s leest, merkte al dat ik mica gebruik om zepen, lippenbalsems en cosmetica kleur te geven. Mica is een mineraal kleurpigment dat in cosmetica zoals oogschaduw, blush, lipsticks en foundation gebruikt wordt. In dit artikel lees je hoe mica gewonnen wordt en wat het precies is.

all about mica

Mica is een verzamelnaam voor 37 mineralen, afkomstig van het Latijnse micare dat schijnen en schitteren betekent. Mica wordt gewonnen uit rotsen en wordt vaak tot een poeder verwerkt. Dat poeder wordt gebruikt in verf, autolak, cosmetica en nog veel meer. Deze kleurstof wordt als sinds de prehistorie gebruikt en staat bekend om zijn felle kleur en mooie glans. De parelmoeren glans in je nagellak zou zo maar eens van mica afkomstig kunnen zijn!

Mica wordt vaak gebruikt in minerale make-up, want het is natuurlijk een mineraal en het zorgt voor een mooie dekking of glans. Daarnaast heeft het geen negatieve effecten op de huid, is het natuurlijk en ook veilig om te gebruiken. Klinkt goed, toch?

all about mica

(Bron afbeelding)

Toch heeft mica een groot nadeel. Dit mineraal wordt namelijk vaak gewonnen door kinderen en staat dan ook in rechtstreeks verband met kinderarbeid. Vooral in landen als India zijn het vaak de kinderen die instaan voor de harde arbeid. Lange werkdagen, felle zon, continue blootstelling aan stof met ziekten tot gevolg en niet naar school gaan, dat zijn onder andere de omstandigheden waarin deze kinderen leven.

Gelukkig bestaat er ook synthetische mica, met mooie kleuren en een prachtige glans. Lush heeft bijvoorbeeld alle natuurlijke mica door synthetische vervangen. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar op die manier houdt Lush zich afzijdig van de kinderarbeid die met mica samenhangt. Toch blijven veel grote beautymerken zoals L’Oréal, Estée Lauder en Rimmel het natuurlijke product gebruiken. Tijd voor een boycot?

Gerelateerde Artikelen

20120626_9846

ALL ABOUT EPSOM SALT

SDS-2D-skeletal

ALL ABOUT SL(E)S

benzoyl peroxide

ALL ABOUT BENZOYL PEROXIDE

2 reacties op “ALL ABOUT MICA”

Geef een reactie

CommentLuv badge