web analytics

ALL ABOUT JEANS

Waarschijnlijk wist je al dat de keuze van je kledij een grote impact heeft op het milieu, maar wist je ook dat jeans daarbij één van de meest vervuilende kledingstukken is? Ook wordt jeans vaak geproduceerd in lageloonlanden waarbij de arbeiders geen eerlijk loon ontvangen. Vandaag neem ik jeans onder de loep en presenteer ik een alternatief!

Monkee genes review fair fashion jeans

Een oorzaak van de grote ecologische voetafdruk van jeans is het feit dat de broeken grotendeels uit katoen worden gemaakt. Op katoenplanten worden heel veel pesticiden gespoten, wel zo’n 25% van het wereldwijde insecticidengebruik! Ook heeft katoen erg veel water nodig (per broek 10 000 liter water aan katoen en verwerking!) en zorgen de grote katoenplantages voor een verminderde biodiversiteit.

eco jeans monkee genes bio

(bron foto)

Dan moet dat katoen natuurlijk nog omgezet worden tot broek. De arbeiders die in deze fabrieken werken worden vaak onderbetaald en uitgebuit. Dat is nog steeds realiteit! Ook worden allerlei chemische middeltjes op je broek gebruikt om hem te bleken, een kleurtje te geven en om verschillende wassingen te creëren. Die stoffen komen natuurlijk in het milieu terecht, maar ook de arbeiders lijden er onder.

jeans eco monkee genes fair wear bio

Natuurlijk hoef je nu niet meteen te stoppen met het dragen van jeans. Dat is al helemaal zonde, want dan zijn alle broeken in je kast meteen klaar voor de vuilbak! Beter kan je in het vervolg letten op labels. Biokatoen kopen is al een grote stap in de goede richting, maar ook fair wear is tegenwoordig goed verkrijgbaar.

jeans monkee genes fair wear bio eco

 

Zelf heb ik ondertussen een broek van Monkee Genes via Supergoods.be (nu in de solden!) waar ik heel erg tevreden over ben! Hij zit super en ik voel me er een stuk beter bij wanneer ik weet dat deze broek in goede omstandigheden geproduceerd werd. Monkee Genes is Peta-approved, Soil Association gecertificeerd, bio én vegan! Ook H&M en C&A hebben broeken van biokatoen. Meer fair trade broeken vind je bij Wunderwerk, Kuyichi, Nudie Jeans en Armedangels.

Ik ben helemaal verkocht! Hou jij rekening met fair wear bij kleding? Zelf vind ik het ook moeilijk!

(bron en bron)

Gerelateerde Artikelen

all about sunflower oil

ALL ABOUT SUNFLOWER OIL

aluin

ALL ABOUT ALUM

nablus-soap-touqan-factory_2

ALL ABOUT OLIVE SOAP

6 reacties op “ALL ABOUT JEANS”

 1. Hoi Zoë
  Heel goed dat het al verbeterd wordt wbt verbouw,arbeidsomstandigheden en lonen maar
  het verhaal van katoen heeft sowieso nog een kant die niet vaak belicht wordt.
  Katoen is een gewas wat niet helemaal zonder kunstmest en pesticide verbouwd kan worden omdat het een heel gevoelig is voor ziektes dus helemaal Bio kan gewoonweg niet.Dan nog waar worden deze broeken geverfd en hoe zit het met het mileu-oogmerk daar? Ik zou dus pleiten voor jeans van een ander materiaal,hennep en bambou zijn gewassen die niet zo’n aanslag leggen op het milieu.Nog geen jeans kunnen vinden die hiervan zijn gemaakt.
  Draag nog wel mijn oude jeans maar heb besloten geen nieuwe meer te kopen met oog op dit alles.
  De jeans van gemaakt plastic flessen door G-Star is een poging in de richting van een beter milieu maar mijn bezwaar hierbij is dat ook dit artikel als het afgedankt wordt in het milieu komt en tja plastic blijft plastic!

 2. Wat een mooie jeans!
  Ik koop sinds ongeveer een half jaar echt alleen nog maar fairfashion, maar broeken en jeans blijft lastig. Door mijn kleine maatje is vaak de kleinste maat van een merk te groot.
  Maar dankzij dit artikel heb ik weer een paar nieuwe plekjes voor fair jeans leren kennen, dus bedankt! :-)
  Marijke onlangs geplaatst..Emma NoëlMy Profile

 3. EN hij staat je nog eens goed, ook! Ik begin zelf meer en meer bewust te worden van mijn eetgedrag (ben zelfs aan het twijfelen om vegetarisch te worden, al wil ik er eerst nog wat meer over lezen zodat het geen bevlieging is), maar misschien moet ik mijn koopgedrag ook eens onder de loep nemen… :-) Merci voor de tips, Zoë!
  Laura onlangs geplaatst..A traditional wedding in Xochimilco, MexicoMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge