web analytics

ALL ABOUT FLUORIDE

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik wat meer kon vertellen over fluoride in tandpasta. Wat is het en is het schadelijk voor je tanden? Ik ging op onderzoek uit en kwam het volgende te weten.

/

fluoride tandpasta

(bron)

/

/

Fluoriden zijn stoffen die ontstaan uit de reactie met fluorion, het is een bijproduct in de productie van aluminium. Er zijn heel veel soorten fluoriden bekend. Waterstoffluoride, calciumfluoride, cryoliet en natriumfluoride worden veel gebruikt in de industrie. Natriumfluoride is de stof die gebruikt wordt in tandpasta. Fluoriden komen overal in de natuur voor, bijvoorbeeld in het grondwater, in vis- en schelpdieren. In grote concentraties kan fluoride giftig zijn.

/

In tandpasta wordt fluoride gebruikt om de tanden harder te maken. Fluoride is namelijk een essentieel onderdeel in de groei van je tanden. Het gaat een chemische reactie aan met je tandglazuur, waardoor dat glazuur harder wordt en beter bestendigd is tegen zuur. In lage concentraties worden fluoriden zoals natriumfluoride, natriumfluorofosfaat, tin(II)fluoride en aminfluoride gebruikt in tandpasta en mondwater. Producten met fluoride zijn niet geschikt om in te slikken. Fluoride kan namelijk botonkalking bewerkstelligen en ook patiënten met nierproblemen moeten fluoride vermijden. Daarnaast beweren sommige bronnen ook dat fluoride het centrale zenuwstelsel kan aantasten.

/

USDA_Mineral_Flourite_93c3962

/

In Amerika wordt het water gefluorideerd. Dat wil zeggen dat er fluoride aan het water wordt toegevoegd om gaatjes te voorkomen. Van teveel fluoride kan je witte (en soms bruine) plekken op je tanden krijgen. Dit noemt men ook wel fluorose. Fluorose ontstaat wanneer kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar een hoge absorptie van fluoride te verduren krijgen. De tanden zijn dan nog aan het groeien, waardoor witte vlekken kunnen ontstaan.

/

/

To the point: fluoride in tandpasta vormt meestal weinig gevaar, aangezien je tandpasta niet inslikt (zorg er dan ook voor dat je dit niet doet!). Al blijven er natuurlijk sporen van tandpasta achter in je mond, deze zouden geen gevaar mogen vormen indien je zelf geen last hebt van botontkalking of nierpatiënt bent. Voor kinderen onder de 7 jaar is het aangeraden om een fluoridevrije tanpasta te gebruiken om fluorose te voorkomen.

Edit: ik vind het moeilijk om zelf een conclusie te trekken. Er is naar mijns inziens te weinig onderzoek gedaan alvorens fluoride zomaar aan de gehele bevolking werd toegediend. Ik ga alleszins op zoek naar een goede tandpasta zonder fluoride!

/

Wat vind jij van fluoride in tandpasta?

/

(Bron)

Gerelateerde Artikelen

Cacao-pod-k4636-14

ALL ABOUT CACAO BUTTER

reusable cotton pads herbruikbare wattenschijfjes

WASBARE WATTENSCHIJFJES

11 reacties op “ALL ABOUT FLUORIDE”

  1. fluoride is hartstikke giftig voor je. Je noemt zelf ook al op wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn, maar vreemd dat je dan eigenlijk concludeert dat het niet gevaarlijk is. Vooral voor kinderen is het echt onvoorstelbaar dat we dit in hun mond proppen.

    Voor mij was de keuze snel gemaakt toen ik wist wat fluoride met je doet (het benevelt je een beetje maar dat merk je vaak pas als je al een tijdje niet met fluoride poetst) en nu poets ik met Saline tandpasta van Weleda. Ook de smaak is veel lekkerder omdat het geen laag in de mond achter laat en je de tanden op een natuurlijke manier veel schoner krijgt.

    1. Dankjewel voor je reactie Marjolein. Mijn conclusie is niet dat het niet gevaarlijk is, al snap ik dat ik het inderdaad zo verwoordt. Ik vind dat iedereen met de informatie moet doen wat hij/zij wil. Zelf ben ik veel voorzichtiger geworden met verzorgingsproducten, ik ben zelf ook nog op zoek naar producten die goed zijn voor het milieu, je lichaam en die ook echt werken. Bedankt voor je tip over de Saline tandpasta van Weleda! Die ga ik binnenkort aanschaffen. Ik ga vanaf dan ook fluoride-vrij!

  2. Interessant artikel, je staat er helemaal niet zo bij stil wat je eigenlijk in je mond stopt hè. Tjah ik heb er geen problemen mee, maar als het niet in mijn tandpasta zit vind ik het ook geen punt. Ik heb wel eens tandpasta gehad van Himalaya, daar zit het niet in geloof ik.
    BonBeauty onlangs geplaatst..To Watch: Tv programma’s 2013My Profile

  3. Mega interessant dit, leuke post! Wist het meeste niet, wel dat het goed is voor je glazuur haha. Wat bizar trouwens dat ze dat in Amerika dan gewoon bij het water doen, ik zou al niet veel meer durven drinken!

Geef een reactie

CommentLuv badge