web analytics

ALL ABOUT DEA

Bestuderen jullie ook altijd die lange lijst ingrediënten op de verpakking van je producten? Het ziet er zo ongelofelijk ingewikkeld en chemisch uit. Dat is niet omdat alle ingrediënten onnatuurlijk zijn, maar wel omdat het verplicht is om gebruik te maken van de INCI naam van een ingrediënt. Een van die ingrediënten waar ik eerst niks van snapte is DEA/MEA/TEA.

Diethanolamine (DEA) is een water oplosbare stof die onder andere voorkomt in crèmes, shampoo en vaatwasmiddel. Het wordt gebruikt als oplosmiddel en schoonmaakmiddel (het zorgt namelijk voor schuim). Wanneer diethanolamine reageert met andere ingrediënten, kan het N-nitrosodiethanolamine vormen. Dit ingrediënt zou schadelijk zijn voor de lever, nieren en alvleesklier en daarnaast ook erg irriterend zijn voor de huid, ogen en slijmvliezen. Men zegt dat het kanker en allergieën kan veroorzaken en giftig is.

Diethanolamine komt gelukkig niet zo vaak voor in verzorgingsproducten, maar andere DEA/MEA (Monoethanolamine)/TEA (Triethananolamine)-stoffen wel. Een vaak gebruikt voorbeeld daarvan is Cocamide DEA/MEA. Cocamide DEA is ook een schuimvormer, een emulgater en het verhoogt de viscositeit. Een aantal DEA ingrediënten zijn kankerverwekkend bevonden en irriterend voor mensen wanneer ze in contact komen met andere nitroserende ingrediënten (nitrosaminen). Toch blijft het ingrediënt toegelaten voor gebruik in verzorgingsproducten. Persoonlijk probeer ik dit ingrediënt zo veel mogelijk te vermijden.
Naast schadelijk voor je eigen gezondheid, zijn deze ingrediënten ook niet geweldig voor het milieu. Zowel DEA/MEA als TEA zijn toxisch voor in het water levende organismen en laat deze ingrediënten nu voornamelijk voorkomen in producten die je door het afvoerputje wegspoelt.
Je herkent deze ingrediënten gemakkelijk aan de DEA, MEA of TEA afkorting voor of achter de naam van het ingrediënten. In Europa is het gebruik van deze ingrediënten aan banden gelegd (een maximum percentage mag niet overschreden worden), maar toch worden ze nog steeds gebruikt in verschillende verzorgingsproducten.
Voor meer informatie: zie hier en hier.

Gerelateerde Artikelen

4472660198_093a30517c_z

ALL ABOUT HENNA

20120626_9846

ALL ABOUT EPSOM SALT

5 reacties op “ALL ABOUT DEA”

  1. ik las dit artikel onlangs en wat later ging ik even naar de wc, had ik de vloeibare handzeep vast om de ingrediëntenlijst vluchtig te overlopen en ja jawel MEA/DEA zat er tussen. echt wel gek hoe ze dit dingen er tussen laten glippen. en leuk dat jij je tijd neemt om zo’n stoffen onder de loep te nemen en ze te bestuderen. dank je voor de nuttige informatie! :) x
    Stéphanie B. onlangs geplaatst..with kindnessMy Profile

  2. Dat het toxisch is voor in het water levende organismen vind ik wel kwalijk, en inderdaad een goede reden om dat ingrediënt te mijden. Maar al die claims tegenwoordig dat je ergens kanker van krijgt… Meestal moet je dan absurde hoeveelheden van zoiets gebruiken om daar iets van te merken. (Remember dat je kanker zou krijgen van deodorant met aluminiumzouten? Maar alleen als je er 20 bussen per dag onder je oksels van leeg zou spuiten.) Net als dat het slecht is voor je lever/nieren. Dat is niet relevant, omdat je shampoo niet drinkt. Ik vind het goed van je dat je mensen bewust wilt maken van schadelijke en irriterende ingrediënten, maar sommige dingen die je erover kunt vinden zijn eerder bangmakerij dan iets wat echt aan de orde is.
    Charlotte onlangs geplaatst..Detoxen: het hoeft niet radicaal en extreem te zijnMy Profile

  3. Bedankt voor deze info! Ik begin me steeds meer te ergeren aan het feit dat er zo veel brol zit in verzorgingsproducten en dat zo weinig mensen dat weten :/

Geef een reactie

CommentLuv badge