web analytics

ALL ABOUT CONDITIONER BARS

In februari schreef ik een artikel rond shampoo bars en de verschillende vormen die daarvan bestaan (klik!). Vandaag is het de beurt aan conditioners bars. Hoe werken die dingen? En zijn ze wel even effectief als vloeibare conditioner?

all about conditioner bars

Hoe werkt conditioner?

Veel mensen gebruiken na hun shampoo een conditioner. Een conditioner is een haarverzachter en wordt gebruikt om het stroeve gevoel van je haar tegen te gaan, het zacht en glad te maken en -graag- nog wat extra te verzorgen. Na het wassen staan de schubben van je haar namelijk meer open, wat het breekbaar maakt en stroef doet aanvoelen. Een conditioner is voornamelijk bedoeld om je haar er tijdelijk mooi uit te laten zien. Je haar kan namelijk niet van buitenaf hersteld worden, je moet voornamelijk voorkomen dat je haar beschadigd geraakt.

De meeste conditioners bestaan voor een groot deel uit siliconen. Dit ingrediënt legt een beschermende film rond je haar die het glad doen aanvoelen. Helemaal niks mis mee, maar wanneer je op zoek bent naar meer verzorging, gebruik je waarschijnlijk graag actieve ingrediënten die ook op de lange termijn een positief effect hebben. Helaas zijn er niet veel ingrediënten die echt een impact op je haar hebben, maar panthenol (vitamine B), proteïnen, keratine en natuurlijke oliën hebben bewezen positieve effecten. Gezond eten, genoeg water drinken, je haar niet kapot maken met hitte en andere tools en het goed verzorgen is dus essentieel.

(bron)

Wat is een conditioner bar?

Waarschijnlijk ben je het gewoon om een conditioner in een fles of tube te gebruiken. Conditioner is meestal vloeibaar en kan je zo gemakkelijk in je haar werken. Toch ging ik op zoek naar een manier om ook in mijn haarverzorgingsroutine plastic te vermijden. Als eerste stap gebruikte ik solid conditioners van Lush, maar die waren niet altijd ‘heavy duty’ genoeg voor mijn haar.

Zo ging ik zelf aan de slag. Een conditioner bar is eigenlijk gewoon een solide conditioner. Een conditioner zonder water dus, maar de werking is hetzelfde: op korte termijn je haar glad en zacht maken. Aangezien ik mijn producten graag natuurlijk heb, voegde ik geen siliconen toe, maar wel verzorgende ingrediënten als BTMS, kokosolie, amandelolie, phytokeratine, honeyquat en vitamine E. Een recept komt er binnenkort aan!

all about conditioner bars

Voorlopig ben ik erg tevreden over mijn zelfgemaakte conditioner bars, maar ik zoek nog naar dat ene ingrediënt dat ook helpt tegen de ‘frizz’ waar ik vaak last van heb. Ik heb nog wat experimenten op de planning staan en dan kan ik jullie hopelijk binnenkort de ideale conditioner voorstellen!

Wat is jouw favoriete conditioner en waarom?

Gerelateerde Artikelen

20120228_7982

SHAMPOO FREE – WEEK 2

Zolea homemade beauty DIY boek

HOMEMADE BEAUTY

2 reacties op “ALL ABOUT CONDITIONER BARS”

  1. Man, zalig! Ik was net wat aan het opzoeken over shampoo bars (en een goede conditioner zoek ik al heel lang… nog altijd niet gevonden) en ik dacht eens op jouw blog te gaan kijken… zag ik dit artikel plots staan! Ik ben benieuwd :D

Geef een reactie

CommentLuv badge