Heb je je ooit al afgevraagd hoe een bruisbal nu precies werkt? Waarom bruist dat ding en is dat eigenlijk niet slecht voor je huid? Ik deed een beetje research en probeerde de chemische reactie te begrijpen. Let me explain!
Wie denkt aan bruisballen, denkt al snel aan Lush en ook het omgekeerde is vaak het geval. De lekker geurende ballen liggen er in grote stapels te koop. Leuk voor in bad natuurlijk, maar hoe werkt zo’n ding eigenlijk?
Kijk eens naar elke ingrediëntenlijst van een bruisbal, twee ingrediënten zie je telkens terugkomen: citroenzuur en natriumbicarbonaat. Dat zijn beiden gewone witte poeders die erg veilig zijn voor gebruik op de huid. Citroenzuur is een zuur (vaak gebruikt als antioxidant en als natuurlijk bewaarmiddel) en natriumbicarbonaat is een base (vaak gebruik in gebak, deodorant en gezichtsreinigers). In poedervorm reageren deze ingrediënten niet met elkaar, maar wanneer je er water bijvoegt, gaat het bruisen. Zo vormen ze koolzuur, water en CO2. De CO2 bubbelt uit het water naar boven, wat een leuk effect geeft in je bad.
Erg eenvoudig dus! Deze reactie krijg je altijd wanneer je citroenzuur en natriumbicarbinaat mengt, dus dat is de basis van een bruisbal. Natuurlijk voegen we graag nog wat extra ingrediënten toe. Voor een beetje verzorging kan er een natuurlijke olie in gemengd worden, maar ook kleurtjes, geurtjes en glitters geven net dat beetje extra aan een bruisbal.
Nu je wat meer op de hoogte bent van de werking van een bruisbal, wil je misschien wel zelf aan de slag? In deze DIY vind je een makkelijk recept!
Wow, wat een nuttig artikel! Echt iets waar je nog nergens anders iets over gelezen hebt, althans ik toch niet! ;-)
Ik heb trouwens vandaag mijn artikel online laten komen van The Smoky Poppy producten, die ik via jouw blog gewonnen heb, en er staat natuurlijk een verwijzing in! ;-)
Julie onlangs geplaatst..Julie | The Body Shop – Smoky Poppy
Ik heb een vraag … Ik had dus een bruisbal van Lush genaamd ‘Sex Bomb’ …
Mijn zus heeft die genomen en opgebruikt … ik natuurlijk super boos ….
Komt ze af met het feit ‘dat bruisballen slecht kunnen worden dus vervallen ze’
Ik had een vraag of dit echt zo is …
Doeiiiiiiiiiii 💖
Hi Tes! Bruisballen kunnen inderdaad slecht worden, maar dat duurt best een tijdje. Als ze gek beginnen ruiken of verkleuren zou ik ze niet meer gebruiken. Jammer dat je zus jouw bruisbal heeft opgebruikt!
Oh, dat is interessant! Nooit bij stilgestaan dat het zo’n twee gewone stoffen zouden zijn.
Dat wist ik al, van op Beautygloss ;) Maar het is wel een leuk weetje.
Hanne onlangs geplaatst..VIDEO: learning Swedish
Ik vind dit soort artikelen van jou altijd zo goed geschreven! Dat is ook de reden waarom ik je oorspronkelijk ben gaan volgen; het is zo lekker makkelijk en zelfs ik (natuur- en scheikunde failure) kan het begrijpen, haha! Ik vind de bruisballen van Lush onwijs lekker, en misschien is het ook een leuk idee om er eens zelf één te maken.
Oooh, ik wil écht zo graag een bad!
Elsbet | La Vie Pure onlangs geplaatst..MY LIFE IN PICTURES #10
Heel interresant om te lezen!
Manon onlangs geplaatst..Leuke schoenen voor de lente; Loafers, Pumps of Espadrilles
dat wist ik niet :)
beauties onlangs geplaatst..What’s in my purse? beauty edition
Interessant artikel! Ik had er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan waarom een bruisbal bruist.
Aaah ik had hier eigenlijk nog nooit over nagedacht! Wat leuk om te weten.
Kiss & Make-up onlangs geplaatst..Review | DKNY MYNY eau de parfum
Wat een leuk weetje! Ik heb er nooit bij stil gestaan, maar leuk om te weten.
Liset onlangs geplaatst..Benefit Roller Lash mascara
Nou, dat heb ik me inderdaad wel eens afgevraagd, dus ik vind het erg leuk om dit nu te weten! Jammer genoeg heb ik geen bad meer. Zucht….
Marion onlangs geplaatst..Eetstoornis: Appels met peren vergelijken