web analytics

ALL ABOUT ARNICA

Winter is de uitgelezen tijd om te genieten van lange baden en hete massages (of omgekeerd). Stramma spieren kunnen wel eens baat hebben bij het gebruik van arnica. Arnica vind je in verschillende producten: van zalf tot badproducten.

Arnica all about wat is arnica valkruid

Arnica (of valkruid) is een plant die vooral voorkomt in vochtig maar zonnige, bergachtige gebieden, zoals de Alpen of Pyreneeën. De plant komt de laatste jaren steeds minder voor in onze contreien en staat dan ook op de Rode lijst van zeldzame planten. In Nederland en België is het een beschermde plant.

Arnica is een giftig kruid. Dat komt omdat er in alle plantdelen helenaline aanwezig is. Het blad van deze plant kan huidirritatie opwekken door de aanwezigheid van arnicine. Toch staat arnica bekend voor zijn wondhelende en bloedsomloop stimulerende eigenschappen. De stoffen azuleen en xantofyl werken sterk op het resorberende vermogen van het onder de huid liggende weefsel, waardoor blauwe plekken en kneuzingen snel weg trekken. Arnica wordt daardoor vaak gebruikt tegen stramme spieren, bloeduitstortingen en pijnlijke plekken.

all about arnica

Arnica is veelal verkrijgbaar in een zalf of  crème, deze is verdund waardoor het risico op huidirritatie laag is. Je kan een arnicacrème gebruiken op blauwe plakken, spierpijn, een verstuiking, insectenbeten, …, maar niet op open wonden vanwege de kans op ontstekingen. Ook kan je dit kruid beter niet overmatig innemen, want het zorgt voor inwendige bloeduitstortingen en spijsverteringsproblemen.

Een bad met een arnica badolie zou dus ideaal kunnen zijn wanneer je last hebt van spierpijn of gewrichtspijnen. Een zalf of crème is handig om in huis te hebben om het lichaam te verzorgen na een val, verstuiking of bij blauwe plekken.

Ken jij arnica?

(Bron afbeelding 1, 2 en info)

Gerelateerde Artikelen

all about prickly pear oil

ALL ABOUT PRICKLY PEAR OIL

7 reacties op “ALL ABOUT ARNICA”

  1. Wij hadden vroeger altijd arnica zalf in huis. Hadden we ons gestoten? Hop, arnica zalf erop. Ik heb het zelf ook standaard in huis en op m’n werk ligt ook een tube. In bad lijkt me heerlijk! Binnenkort maar eens proberen :-D
    Luana onlangs geplaatst..Essie RecessionistaMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge