web analytics

ALL ABOUT ACETYLSALICYLIC ACID

Acetylsalicylzuur lijkt je misschien iets enorm chemisch en vooral onuitspreekbaar, maar het is eigenlijk de chemische naam voor een doodgewoon aspirientje. Wist je dat acetylsalicylzuur ook erg veel voordelen heeft voor je huid? Ik zet ze op een rijtje!

aspirin

In wilgenbast wordt de stof salicine gevonden, een bitter goedje dat pijnstillend werkt. Al eeuwen lang gebruiken mensen deze stof als poeder om zijn pijnstillende werking, maar daar waren nogal wat nadelen aan verbonden. Zo was het poeder erg slecht voor de maag, was het snel uitgewerkt en was het niet zo gemakkelijk om de stof uit de wilgenbast te krijgen. Jarenlang experimenteerde men om een stabiele, betere stof te creeëren toen in 1897 Bayer met een chemische versie van acetylsalicylzuur op de proppen kwam, hij noemde het Aspirin.

Acetylsalicylzuur werkt als antioxidant, exfoliator en ontstekingsremmer. Het is een inhibitor: een stof die de activiteit van een eiwit remt of stopt. Daarom wordt het vaak gebruikt in anti-acne producten. Door deze werkingen verminderd acetylsalicylzuur puistjes, rimpels, roodheid, mee-eters en andere onzuiverheden. Wat een multitasker!

In cosmetica vind je acetylsalicylzuur regelmatig terug. Vooral in reinigende, exfoliërende of tonende producten zie je het wel eens op de ingrediëntenlijst staan. Dan noemt met het ook wel eens een BHA, of Beta Hydroxy Acid. Paula’s Choise verkoopt zo’n producten en ook bij Jetske Ultee’s Uncover Skincare vind je 1% salicylzuur terug.

Zelf aan de slag? Je kan erg eenvoudig een aspirinemaskertje maken door zo’n 5 ongecoate tabletjes te verpulveren en te mengen met water tot een papje. Breng een dun laagje aan op je gezicht en hals en laat dat zo’n 20 tot 30 minuten inwerken. Afspoelen met lauw water en klaar! Voor extra verzorging kan je honing of aloë vera sap toevoegen.

Let op: acetylsalicylzuur is een zuur en het kan dus dat je huid er niet zo goed op reageert. Test altijd eerst een stukje op je arm alvorens je hele gezicht vol te smeren.

Gerelateerde Artikelen

all about shampoo bar syndet

ALL ABOUT SHAMPOO BARS

20120313_8315

PEG, C’EST QUOI CA?

clay-scoops

ALL ABOUT COSMETIC CLAYS

9 reacties op “ALL ABOUT ACETYLSALICYLIC ACID”

  1. heel interessant. Ik heb zelf ook wat opgezocht over die aspirintjes en blijkt wel dat er een soort van alcohol ofzo in zit waardoor het eigenlijk niet geschikt is voor de gevoelige huid. Sommige mensen reageren op het zuur slecht, en hebben meer baad bij een andere werkende stof voor hun onzuivere huid. Dus idd, altijd even testen!!!
    Eva Realitijd onlangs geplaatst..Fujifilm Instax Mini 8My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge