web analytics

A SLOW FASHION MOVEMENT

Sinds januari van dit jaar koop ik geen nieuwe kleren meer. Als arme student vond ik het moeilijk om duurzame kledij te kopen, aangezien die vaak een stuk duurder is, maar nu ik al enkele jaren werk, zijn er geen excuses meer. Hoe ik dat aanpakte en waar je zelf duurzaam kunt shoppen, lees je in dit artikel!

slow fashion movement

Wie zichzelf een eco-warrior noemt, kan er niet onderuit: fast fashion is verre van duurzaam. De kledij die je in de winkelstraten ziet, wordt in verre oorden door kleine handjes geproduceerd op grote schaal. Megabedrijven worden hier steeds rijker van, terwijl de hoop aan afgedankte kleding in derdewereldlanden steeds groter wordt. Zo besloot ik van de ene dag op de andere om een jaar lang geen nieuwe kledij meer te kopen (met uitzondering van ondergoed en sokken).

We zijn inmiddels augustus en ik heb een aantal ‘nieuwe’/tweedehands stuks in mijn kast hangen. Zo kocht ik tweedehands – maar ongedragen – Nikes op Facebook Marketplace en vond ik een superfijne broek op United Wardrobe. Er zijn steeds meer tweedehands kledingwinkels op het wereldwijde web te vinden, denk maar aan 2dehands, Marktplaats, Vinted, ….

slow fashion

Natuurlijk kan je ook gewoon in de kringwinkel terecht! De kledij die daar hangt is vaak wat ouderwets, maar er zitten ook echte pareltjes tussen. Op deze manier kledij kopen voelt altijd wat als schattenjagen en daardoor zie je je preloved items vaak nog nét iets liever!

Wie niet zo van de tweedehands kledij is, kan tegenwoordig ook online en in bakstenen winkels terecht. Wist je dat De Bijenkorf een convenant ‘Duurzame Kleding en Textiel‘ heeft om tegen 2025 enkel duurzame kledingmerken in huis te hebben? Dat is nog maar 6 jaar! Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan (lees er hier een interessant artikel over). Anno 2019 zijn er gelukkig ook al enkele fijne merken te vinden, zoals Veja (de duurzame sneaker), Armed Angels en Acne (prachtig!). Wat ik extra leuk vind, is dat je bij de categorieën, bijvoorbeeld jurken, kunt filteren op ‘duurzaame keuze’! Voorlopig blijft dat aanbod nog vrij klein, maar daar komt in de komende jaren dus verandering in.

Schermafbeelding 2019-08-11 om 12.37.01

Naast bewuster kopen, is het ook belangrijk om bewuster weg te gooien. Gooi je kledij niet zomaar in een container, maar breng ze naar de kringwinkel of organiseer een ‘swapping’ met vriendinnen. Wij hadden er vorige week eentje en iedereen ging met verschillende leuke stukken weer naar huis! Spullen een tweede leven geven is de boodschap!

Op die manier is het voor mij nu 8 maanden lang helemaal geen uitdaging geweest op geen nieuwe fast fashion aan te kopen. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat ik dat ook in de toekomst niet meer zal doen! Gelukkig is duurzaamheid tegenwoord “hip” te noemen en wordt het ook steeds makkelijker om op die manier je steentje bij te dragen.

Gerelateerde Artikelen

fair trade handbags

FAIR FASHION: BAGS

4 reacties op “A SLOW FASHION MOVEMENT”

  1. Door mijn thuissituatie toen ik opgroeide ben ik eigenlijk met de waarden van slow fashion opgegroeid, niet vanuit ecologische overtuigingen maar financiële … Maar die noodzaak heeft het voor mij wel heel gemakkelijk gemaakt om als volwassene niet opeens veel meer te gaan kopen. Recent ben ik ook op zoek gegaan naar duurzaam geproduceerde stukken en ik moet toegeven dat het wel heel goed voelt om iets te kopen dat wat duurder is, maar waarvan je weet dat het lang zal meegaan!

  2. Ik ben ook helemaal mee met dezelfde uitdaging :-)
    Alleen in februari kocht ik nog iets nieuws uit de nieuwe winkel van een vriendin om haar te steunen.
    Ben superblij met deze verandering in mijn leven!

  3. Top Zoë! Ben ik helemaal mee eens ook,doe ook mijn best om hierop te letten.2e hands kleding kopen doe ik al sinds lang en sinds paar jaar gewoon 1 mooi duurzaam kledingstuk elk jaar.

Geef een reactie

CommentLuv badge