web analytics

40 DAGEN ZONDER VLEES

Vandaag start 40 dagen zonder vlees: een soort vastenperiode waarbij je geen (/weinig) vlees eet en je bewust wordt van de impact op het milieu. Ik ben zelf ‘flexitariër’ en eet sowieso niet vaak vlees, maar toch doe ik elk jaar mee aan deze campagne.

dagen zonder vlees

(bron)

Dagen Zonder Vlees is een Belgisch initiatief en draait rond bewustmaking. Bewust worden van het feit dat de vleesconsumptie één van de hoofdoorzaken is van de klimaatverandering. De veeteelt stoot namelijk meer broeikasgassen uit dan de hele transportsector. Bovendien is het een erg inefficiënte manier van voeding. Voor 1 kg rundsvlees heb je 9 kg graan of soja nodig, en dus heel veel land, water en energie.

dagen zonder vlees

De hele actie draait ook niet om het ‘om ter langst’ volhouden en je mag gerust vlees eten. Daarom is het net zo leuk om deel te nemen en jezelf uit te dagen om ook wat vaker vegetarisch (of zelfs veganistisch?) te eten gedurende deze 40 dagen (eigenlijk zijn het 46 dagen, maar in de vastenperiode wordt de zondag niet meegeteld. Je kiest natuurlijk zelf hoe lang je wil deelnemen).

Nieuw dit jaar zijn de extra uitdagingen:

 1. minder voedselverspilling = geen eten weggooien
 2. minder verpakkingen = je afvalberg verminderen
 3. meer seizoensgroenten = seizoensgebonden groenten en fruit eten

Maar je kiest gewoon zelf hoe ver je gaat. Op de site van Dagen Zonder Vlees kan je je eigen score bijhouden en je inschrijven in verschillende groepen. Zelf neem ik deel aan de groep ‘UGent’, ‘Chiro’ en ‘Bloggerscafé’!

Doe jij ook mee aan 40 Dagen Zonder Vlees? De actie loopt van vandaag (10 februari) tot 26 maart!

Gerelateerde Artikelen

spam your blog!

OVER DE COMMERCIALISERING

the-liebster-award

LIEBSTER AWARD

11 reacties op “40 DAGEN ZONDER VLEES”

 1. mooi artikel; kort maar wel de nodige info om mensen te informeren wat deze 40dagen zowat inhouden.
  ik dacht eigenlijk niet dat die “40 dagen zonder vlees” veel succes ging kennen, ik dacht dat het een grap was om toch maar weer eens de grote vlees-eter te overhalen om een beetje te minderen. Maar echt wat een aangename verrassing, er zijn werkelijk toch meer mensen bewust van deze actie dan ik verwachtte; ik zie onder andere artikels verschijnen in de vorm van restaurant die er ook rekening hiermee houden enzo.. echt wel fijn. applausje voor het initiatief alvast. en leuk dat je het op je blog meedeelt! x
  #climatechange (knipoog naar Leo @ the oscars)
  Stéphanie B. onlangs geplaatst..because we dareMy Profile

 2. Ik doe sowieso mee. Ik eet sowieso niet veel vlees, ik heb er gewoon de behoefte niet aan. Maar nu ga ik bewust géén vlees eten. Ik sta mezelf wel max. 1 dag zondigen toe per week. Als ik uiteten ga, neem ik niet zo vaak de vegetarische schotel omdat die vaak teleurstellend is. Maar toch eerst eens de vegetarische restaurantjes in Leuven afgaan! :D
  Succes ermee!

 3. Wat een mooi initiatief! In NL hebben we het geloof ik niet. Ik vind het zo bijzonder hoe weinig – ook al is t nu al veel meer dan 8 jaar geleden – er vanuit de overheid en reclames over gemaakt wordt. De vlees industrie is namelijk zoveel slechter voor t milieu dan autorijden e.d.! Super leuk ook dat je dit op je website aankaart!
  Als we allemaal stoppen met vlees eten zijn er zoveel problemen de wereld uit. Maar goed, dat gaat natuurlijke niet zomaar gebeuren. En helemaal stoppen is voor veel mensen misschien wat veel gevraagd.
  Ik doe t zelf zo dat ik geen vlees koop, tenzij ik een gerecht maak waarbij ik het echt heel lekker vind. Dus ik eet denk ik 1 keer in de 2/3 weken vlees?
  Ik ga dit initiatief eens opzoeken! Misschien wil ik er ook even bij stilstaan op m’n website.
  Vanaf wanneer gaat het van start?

Geef een reactie

CommentLuv badge