web analytics

10 TIPS VOOR EEN PLASTICVRIJ LEVEN

Onlangs viel het boek ‘Hoe je stopt met plastic’ van Will McCallum hier in de bus en ik las het in één dag uit. Toen ik het boek dichtsloeg, kon ik een paar dagen lang alleen maar overal plastic zien. Hier in huis, in de winkel, op straat, …, overal is plastic en er lijkt geen ontkomen aan! In dit artikel deel ik 10 tips om plastic te vermijden en je plasticverbruik te verminderen.

Instamonth february insta diary zolea 2019

1. Nooit meer plastic flesjes

Plastic flesjes en dopjes zijn samen met plastic tasjes en sigaretten de vaakst voorkomende plastics in de natuur. Stoppen met plastic flesjes is dan ook erg eenvoudig én logisch! Schaf jezelf een goede waterfles aan en hervul die zo vaak als je wil met kraanwater of water uit glazen flessen. Ook suikerdrankjes kan je kopen zonder plastic: een blikje is namelijk beter recycleerbaar.

2. Nooit meer plastic tasjes

Ik zie vandaag al minder plastic tasjes op straat dan een paar jaar geleden, dus we zijn op de goede weg, maar hoe belachelijk is single use plastic eigenlijk? Neem je eigen tas mee naar de winkel of koop een plooibare bak om je boodschappen mee te doen.

3. Stop met roken

plastic vrij leven tips

Loop eens met je hoofd naar beneden over straat, in een park of op het strand. Overal zie je sigarettenpeuken liggen. De filters worden vaak van plastic gemaakt en zijn overal op de wereld terug te vinden. Stoppen met roken is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook goed voor het milieu. Denk maar aan al het afval dat je kan uitsparen! Kan je het echt niet laten, gooi je sigarettenpeuk dan op zijn minst in de vuilbak in plaats van op straat of uit je autoraam.

4. Geen plastic in de badkamer

Je badkamer is vaak een verzamelpunt van plastic. Kies voor producten die groter verpakt worden in plaats van kleine tubes en potjes. Wanneer het kan, kies je voor een plasticvrij alternatief, zoals vaste shampoo en conditioner. Wist je dat de fles waar jouw shampoo in verpakt zit vaak meer kost om te produceren dan de shampoo zelf? En dat terwijl je die na een paar weken gewoon in de vuilbak gooit! Er zijn een hele hoop plasticvrije producten op de markt, kijk maar eens bij Lamazuna bijvoorbeeld.

5. Tijd voor DIY

Nog beter is om zelf aan de slag te gaan! Zeep, shampoo, conditioner, lippenbalsem, dagcrème, … je kan het allemaal zelf maken. Zo bespaar je op plastic én kan je kiezen voor enkel goede, werkzame ingrediënten. Bovenaan onder het kopje ‘Do it yourself’ vind je heel wat tips. Ook in mijn boek ‘Homemade Beauty’ vind je alle recepten om je badkamer te verduurzamen.

Instamonth january 2019 zolea

6. Weigeren is wél een optie

Haal je wel eens eten af? Dan verbaas je je misschien wel over de piepschuimen bakjes of plastic containers. Deze single use items zijn totaal overbodig! Neem zelf een bakje mee naar de frituur voor je kaaskroket en weiger de plastic vorkjes die je krijgt bij je bestelling. Zeg dat een zakje niet nodig is en geef zo het signaal dat al dat plastic heus niet bij je eten moet. Hetzelfde geldt voor rietjes, dekseltjes op bekers, broodjes in plasticfolie (gebruik een boc’n roll!), fruit en groenen in aparte verpakkingen, …, ga zo maar door.

7. Check de labels van je kledij

Waar je vaak niet bij stilstaat, is je kledij. Kleding heb je nodig, maar wist je dat een groot deel ervan gemaakt is van plastic? Kledij kan niet gerecycleerd worden als het een samenstelling is van bepaalde stoffen. 100 % katoen is dus geen probleem, maar een broek met polyester, fleece, polyamide of nylon kan niet alleen niet gerecycleerd worden, ze zorgen ook voor microplastics tijdens het wassen! Microplastics tegenhouden kan je met een GuppyFriend, maar nog beter is om deze stoffen te vermijden. Koop kledij die van 1 (natuurlijk) materiaal gemaakt werd en verklein zo je onzichtbare afvalberg.

plastic vrij leven tips

8. Online shoppen

Online shoppen is erg handig, want wie heeft tijd om winkel in, winkel uit te lopen op zaterdag (sowieso een hel om te winkelen voor de full time werkenden onder ons)? Veel webshops hebben een “commentaar” -veld wanneer je je bestelling plaatst. Vraag daar om jouw bestelling zonder plastic in te pakken. Er zijn genoeg alternatieven, van papier en karton voor handen. Zo geef je een duidelijk signaal!

9. Terug in de tijd

Plastic kende een enorme groei in de jaren 60 en tegenwoordig is het overal te vinden. Ga even terug in de tijd, toen men nog gemakkelijk zonder plastic kon leven en bekijk jouw gewoontes eens goed. Die kleurige sponsjes voor de afwas? Vervangen voor een borstel of plasticvrij alternatief. Wattenstaafjes? Die heb je toch niet nodig! Speelgoed? Kijk naar houten alternatieven. Luiers? Wasbaar! Maandverband? Kies een plasticvrij alternatief, zoals katoen of ga voor een menstruatiecup. Laat je niet vangen door allerlei nieuwe items die je echt NODIG hebt wanneer je plasticvrij wil leven. Je hoeft niet alles te vervangen, sommige zaken kan je ook gewoon weglaten.

plastic vrij leven tips

10. Voer actie

Het veranderen van jouw gewoontes is belangrijk, maar we beseffen allemaal dat ook grote bedrijven en onze overheden erg veel kunnen betekenen. Je kan actie voeren door in een klimaatmars mee te lopen, maar je kan ook gewoon even tijd maken om een paar mailtjes te verzenden naar bedrijven die veel gebruik maken van plastic verpakkingen. Mail eens naar Colruyt waarom ze jouw favoriete tomaatjes niet los verkopen. Mail eens naar H&M met de vraag waarom jouw bestelling in 5 verschillende zakjes zat verpakt. Of vraag eens aan jouw baas waarom ze geen glazen flessen water voorzien in meetings. Kleine acties maken echt wel het verschil, want ook bedrijven staan vaak niet meer stil bij de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op ‘the big 4’: refuce, reduse, re-use & recycle. Er is een omslag in je denken nodig om plastic uit je leven te verbannen. Sta even stil bij het concept ‘single use’ en trek daar de lijn: plastic is een prima verpakkingsmateriaal voor bepaalde zaken (vb medische industrie, mensen met een beperking, opslaan van materiaal, …), maar totaal belachelijk wanneer je het maar 1 keer gebruikt en dan weggooit. Door na te gaan wat je wel en niet kunt missen, kan je je plasticverbruik makkelijk terugschroeven. Jouw shopgedrag bepaalt de toekomst!

Gerelateerde Artikelen

review yumeko dekbed fair trade beddengoed organic biologisch

FAIR FASHION IN THE BEDROOM

12 reacties op “10 TIPS VOOR EEN PLASTICVRIJ LEVEN”

 1. Heel fijne tips! Stoppen met roken, check! Daar ben ik al een tijd terug mee gestopt. Ik heb een Doppler, dus plastic flesjes kunnen de deur uit (en er buiten blijven!). Een eigen tasje meenemen, dit vergeet ik nog wel eens, oeps. Ik moet er eventjes aan denken deze standaard in m’n tas te doen. Ik koop niet meteen een plastic tasje dan, maar loop dan met allerlei losse spullen in m’n handen, wat weer onhandig is :P
  Ik gebruik veel Lush, ook de naked producten. Alle plastic potten en flessen lever ik weer in bij ze, dat wordt gerecycled. Verpakkingen weggooien vind ik inderdaad wel vervelend, het is zoveel afval steeds. Ik ben sowieso al blij dat ik stukken minder koop dan voorheen, toen kocht ik bv. de halve Balea leeg. Leuk die showergels van 45 cent, maar al dat plastic… no thanks! Shoppen op Aliexpress doe ik trouwens ook niet meer.
  Anyway, er is nog ruimte voor veel verbetering. Maar ik doe het stap voor stap! Ik ben nu op zoek naar iets om wattenschijfjes te vervangen, ook wil ik bamboe wattenstaafjes kopen. Ik wil ook nog kijken naar zo’n menstruatie-cup, maar iets houdt me tegen… vind het toch erg eng ofzo!
  Anyway, heel fijn al deze tips, ik kan er zeker nog wat toepassen :)

  1. Hey, ik las net je reactie oa over die menstruatiecup. Ik gebruik deze nu al -ik denk- een jaar of 4 a 5, en ik zou het niet anders meer willen, heb al een boel geld (en plaats in de kast) bespaard! Het is eco- en gebruiksvriendelijk! Gewoon doen 😊 in het begin gaat het wat onwennig zijn, maar na die eerste paar keer, ben je zo vrij!
   En super tof om te lezen wat je verder allemaal al bereikt hebt in het plasticvrij leven, vind het persoonlijk ook niet zo gemakkelijk altijd! 😋
   Groetjes, jana

 2. Nadeel aan tweedehands kopen, die stomme plastic dingetjes waarmee ze de prijs aan je kledij bevestigen! :p Ik ben al geen beginner meer, maar durf op zo’n momenten toch ook wel even te vloeken. “Damnit een stukje plastic van 1 cm in mijn vuilbak XD ”
  Jessi onlangs geplaatst..Mijn beste boeken van 2018My Profile

 3. Door les te geven over het klimaat ben ik mij er serieus in gaan verdiepen. Een drinkbus en een brooddoos had ik al jaren maar nu heb ik ook katoenen groentezakjes, Broodzakken, stasher bags, een compostvat, glazen diepvriespotjes, ecologische poetsproducten, menstruatiecup,… Eens je wat kleine aanpassingen doet is het echt niet heel moeilijk om minder afval te creëren.

Geef een reactie

CommentLuv badge