web analytics

PEG, C’EST QUOI CA?

PEG staat voor polyethyleen glycol of polyther glycol. Deze afkorting wordt vaak gevolgd door een nummer, zoals PEG 2 of PEG 40. Hoe groter het getal dat achter PEG staat, hoe groter het gewicht van de molecule. Zo worden de kleine getallen vaak gebruikt in cosmetica, want hoe kleiner het gewicht van de molecule, hoe groter de kans dat het de huid kan doordringen. PEG 3350 wordt bijvoorbeeld als middel tegen constipatie gebruikt. 
 
PEG wordt toegevoegd als reinigende stof en als emulgator in verschillende cosmetica producten zoals douchegel, gezichtsreiniger, shampoo enzovoort. Het zijn synthetische chemicaliën waarvan beweerd wordt dat ze verontreinigingen bevatten zoals ethylene oxide en 1,4-dioxane. Deze worden gelinkt aan verschillende vormen van kanker. PEG’s zouden de natuurlijke vochtbalans van de huid kunnen verstoren waardoor de huid sneller verouderd en kwetsbaar wordt voor allerhande bacteriën. 

 

Maar zoals altijd is er nog de andere kant van het verhaal. Verschillende bronnen melden dat PEG’s geen schadelijke effecten hebben op de huid, maar er net voor zorgen dat andere stoffen dieper in de huid worden opgenomen. Daardoor zouden PEG’s er voor zorgen dat producten beter werken. Maar wanneer er andere schadelijke stoffen in het product zitten, worden deze ook dieper in de huid gebracht. 
 
Het zou ook een vochtinbrenger zijn die sterk lijkt op het lichaamseigen glycerine. Wel vermelden deze bronnen dat PEG’s best niet worden aangebracht op beschadigde huid (bijvoorbeeld na het scheren), omdat ze dan nog dieper in de huid dringen en deze kunnen irriteren.
 
Voordelen:
  • Penetreerd de huid diep waardoor actieve stoffen dieper inwerken
  • Vochtinbrenger
Nadelen:
  • Vaak verontreinigd met kankerverwekkende stoffen
  • Kan de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren
  • Zorgt er voor dat de huid sneller verouderd
  • Gevaarlijke of ‘slechte’ stoffen in het product worden ook dieper in de huid gebracht


Indien je deze stof wil vermijden kan je in de ingrediëntenlijst van je producten zoeken naar PEG of RETH, gevolgd door een nummer. 
 

Gerelateerde Artikelen

PARABEN IN COSMETICS

argan-stone-cnv00012

ALL ABOUT ARGAN OIL

bewerken-talk-3446jpg

ALL ABOUT TALC

3 reacties op “PEG, C’EST QUOI CA?”

    1. Sinds recent probeer ik het te vermijden! Maar ik gebruik wel de producten op die ik heb, iets weggooien is ook weer zo zonde.
      Ik zal binnenkort een artikel schrijven over mijn vaste “beauty ritueel” ;)

Geef een reactie

CommentLuv badge