web analytics

DIY BEESWAX WRAPS

Na het artikel van Iris (klik) was ik helemaal overtuigd: bijenwasdoeken zijn het ideale alternatief voor versheidsfolie! Ik zou mezelf niet zijn, moest ik deze doeken niet zelf proberen maken, dus ging ik een tijdje terug eindelijk aan de slag met deze DIY. Hoe je zelf beeswax wraps maakt lees je hier.

diy beeswax wrap bijenwasdoek

Benodigdheden:

diy beeswax wrap bijenwasdoek

  • +- 20 gr bijenwas
  • +- 10 gr vloeibare olie (bijvoorbeeld jojoba, olijf of amandel)
  • Een lap katoen in de grootte die jij zelf wil (ik maakte een lap van 30 op 40 cm) (TIP: gebruik een propere theedoek van 100% katoen. Een fijn formaat en meteen omgezoomd.)
  • Bakpapier
  • Een warmtebron (oven of strijkijzer)
  • Een schaar
  • Een penseel
  • Een kommetje

diy beeswax wrap bijenwasdoek

Zoals bij al mijn DIY’s is het ook nu weer erg simpel. Knip een lap stevig katoen (gewassen zonder wasmiddel en gedroogd) op gewenste grootte. Je kan een kartelschaar gebruiken zodat de lap niet rafelt, maar je kan ook de randjes even omzomen. Strijk de lap zodat deze kreukvrij is.

diy beeswax wrap bijenwasdoek

Smelt 20 gram bijenwas en meng die met 10 gram vloeibare olie (ik gebruik jojobaolie). Leg bakpapier op je werkoppervlak en plaats daar de doek op. Met de penseel breng je het bijenwasmengsel gelijkmatig aan. Zorg er voor dat elk deel van je doek goed doordrongen is.

diy beeswax wrap bijenwasdoek

Nu kan je kiezen uit twee methoden:

  • Plaats de doek 10 minuten in een voorverwarmde oven (100 graden)

OF

  • Leg opnieuw een vel bakpapier over de ingesmeerde doek en strijk hier even over.

De bijenwas zou nu netjes over de doek verspreid moeten zijn en goed ingetrokken. Haal de doek van het bakpapier en laat deze drogen en hard worden. Dit duurt niet zo lang. Je bijenwas doek is nu klaar!

diy beeswax wrap bijenwasdoek

Je kan deze doek gemakkelijk gebruiken om kaas, groenten en fruit mee af te dekken of je legt de doek over een bord met eten om zo in de koelkast te zetten. Door de stevigheid is de doek gemakkelijk rond een kom te plooien. Lucht en licht kunnen je voedsel nu minder gemakkelijk bereiken waardoor het langer vers blijft. Gebruik deze beeswax wrap niet voor vlees, aangezien de bacteriën zich in de stof kunnen nestelen (eihkes).

diy beeswax wrap bijenwasdoek

Maak de doek schoon met een vod en lauw water. Gebruik geen heet water en hang de doek op een koele plek te drogen. Je kan hier ongeveer 10 maanden mee doen. Wanneer je merkt dat de wrap dun wordt, kan je hem weggooien of met kokend water meerdere malen wassen tot alle bijenwas verwijderd is. Dan begin je gewoon opnieuw met deze DIY!

Gerelateerde Artikelen

diy bath melts zelf maken

DIY BATH MELTS

DIY makeup remover pads all natural

DIY: MAKEUP REMOVER PADS

20120516_9555

DIY: SALT BARS

5 reacties op “DIY BEESWAX WRAPS”

Geef een reactie

CommentLuv badge